Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Calle Halfvarsson tappade efter en blixtrande öppning – och Johannes Hösflot Kläbo tog andra raka världscupsegern. Foto: Bildbyrån

Svenskarna stumnade efter den blixtrande öppningen

Uppdaterad
Publicerad

Calle Halfvarsson och Willliam Poromaa hade en blixtrande öppning på 10 km klassiskt i Ruka. De ledde efter den första mellantiden. Johannes Hösflot Kläbo disponerade loppet bättre och vann överlägset och tog sin 50:e världscupseger.

– Det var lite för tuff öppning, säger Calle Halfvarsson efter fjärdeplatsen.

Trots att svenskarna tappade så mycket på Kläbo höll de ihop det mot övriga fältet. Halfvarsson var blott fem sekunder från pallen, som var helnorsk medan Poromaa blev nia.

– Det är ett kliv upp från i går men inte tillräckligt för att få vara med uppe på pallen men vi är med och slåss om topplaceringar så det känns bra. Kläbo är i en klass för sig igen och det är bara att gratulera honom. Jag tyckte att det var en kontrollerad öppning men uppenbarligen gick det för fort, ut på andra varvet började energin att ta slut och jag orkade inte driva på framåt, säger Halfvarsson.

Vid den första mellantiden efter 3,1 km var det dubbelt svenskt: Calle Halfvarsson var 0,8 sekunder före William Poromaa. De hade sex norrmän direkt efter sig. Kläbo var där sex sekunder efter svenskarna.

Kläbo som en julgran efter vinsten

– Det är norska TV2 som fixat 50 julgranskulor, en gåva på första advent som smakar bra. Jag ska ju inte hem men kanske kan vi fixa en liten julgran i Davos, säger Kläbo med ett leende och rättar till de glänsande kulorna som trätts runt halsen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johannes Höstflot Kläbo firades med julgranskulor

– Jag känner att kroppen svarar bra, öppnade kontrollerat och kunde gasa på mot slutet. Allt annat än lårmusklen (hamstringen) har varit bra, säger Kläbo.

Vid 6,1 km hade Kläbo vänt på kuttingen och var sex sekunder före Halfvarsson och elva före Poromaa. Det var ingen som kunde följa norrmannens fart och han drygade ut till en överlägsen seger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Calle Halfvarsson efter fjärdeplatsen: ”För tuff öppning”

Tappade mycket på Kläbo på slutet

Svenskarna gick åt det andra hållet. Bara på de sista 1,9 kilometerna tappade Halfvarsson 15 sekunder på Kläbo. Poromaa tappade 19.

– Första varvet var väldigt bra men andra varvet var inte så bra, det blev för tufft och jag tappade för mycket. Det är frustrerande men samtidigt lärorikt för att se vad som krävs för att vara där uppe. Jag ska klara av en sådan start men kroppen är inte riktigt där även om huvudet vill. Jag får försöka vara cool och ladda inför i morgon, men jag håller ihop det hyfsat trots att jag är helt slut, säger Poromaa.

Edvin Anger, 20, gör världscupdebut den här helgen och slutade på 17:e plats efter att ha startat först.

– Jag öppnade lite väl offensivt men är nöjd med loppet. Jag får ta med mig det till i morgon och loppen framöver, säger Anger efter sin debut.

1) Johannes Hösflot Kläbo, Norge,  21.46,1
2) Paal Golberg, Norge, +20,5
3) Martin Nyenget Löwström, Norge, 28,0

4) Calle Halfvarsson, Sverige, 33,1

9) William Poromaa, Sverige, 48,2

17) Edvin Anger, Sverige, 1.08,7

19) Jens Burman, Sverige, 1.12,4

29) Eric Rosjö, Sverige, 1.24,5

36) Leo Johansson, Sverige, 1.29,3

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer