Foto: TT Nyhetsbyrån

Jättetalangen vann på rullskidor – Johaug utanför pallen

Uppdaterad
Publicerad

20-åriga Helene Marie Fossesholm, som tillhörde den absoluta världseliten den gångna säsongen, vann jaktstarten på rullskidstävlingen Holmenkollen Skishow. Hon knäckte resten av de norska stjärnorna och vann med en halv sekunds marginal.

– Det är sällan jag känner mig så jagad, säger hon i NRK:s sändning.

Helene Marie Fossesholm vann eftermiddagens prolog och startade därmed med ett försprång på drygt fem sekunder. Men hon jagades av ett gäng toppåkare. Bland andra Therese Johaug, Ragnhild Haga, Tiril Udnes Weng och Heidi Weng hjälptes åt för att komma ikapp.

– Jag hade en vargflock efter mig och jag kände mig som ett får som inte får bli uppätet, säger Fossesholm.

– Jag kunde aldrig vila och det försökte jag att inte göra heller.

Det var väldigt nära att Fossesholm inte skulle hålla ut, men hon vann till slut den 6,3 kilometer långa tävlingen med en halv sekund före Tiril Udnes Weng. Trea kom Ragnhild Haga.

Therese Johaug räckte inte till i spurten och slutade sjua.

– Jag är jätteimponerad över att hon klarade av att hålla sin lucka. Hon är framtidens längdåkare, säger hon och fortsätter:

– Jag är egentligen nöjd med mitt lopp. Jag har varit lite sjuk så det har varit några dagar på soffan.

På herrsidan var det Simen Hegstad Krüger som vann i sommarvärmen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.