Ryssland vallade bort sig – Golberg vann Ski Tour

Uppdaterad
Publicerad

Alexander Bolsjunov gick ut 34 sekunder före Pål Golberg i den avslutande jaktstarten i Ski Tour över 30 kilometer. Men i snöovädret i Trondheim vallade Ryssland bort sig och Pål Golberg kunde vinna på hemmaplan.
– Ryssland gjorde en riktig vallamiss i dag, säger SVT Sports expert Mathias Fredriksson.

Ett kraftigt snöfall drog in över Trondheim – som ska arrangera VM 2025 – och då valde Ryssland ett ödesdigert misstag. Istället för att gå på ruggade skidor valde Ryssland klister.

Trots att Alexander Bolsjunov startade med 34 sekunder före Pål Golberg var han infångad efter knappt fyra kilometer. I nedförsbackarna hade Bolsjunov inget som helst glid.

– De ryska åkarna fryser fast och de har gjort ett felaktigt beslut med tanke på att snön fortsätter att falla, säger SVT Sports expert Anders Blomquist.

Vann på hemmaplan

Kort därefter gick Golberg om Bolsjunov och sedan växte bara avståndet. Efter 15 kilometer var ledningen över en minut. Golberg var helt ohotad och vann Ski Tour på hemmaplan på tiden 1.23,51.

När såg du att Bolsjunov gjort fel vallaval?

– Före start, skämtar Golberg och fortsätter:

– Det kan vara brutalt ibland. I dag gjorde jag ett bättre val och då var det jag som vann.

Han vann till slut med 28,9 sekunder före landsmannen Simen Hegstad Krüger och trea blev Hans Christer Holund. Norge tog hand om de sex första platserna i Ski Tour.

Buraman: Underkänt

Alexander Bolsjunov slutade sjua då han var 1.41 efter Golberg.

– Ryssland gjorde en riktig vallamiss i dag. Man såg på Bolsjunov att han fick underfrysning och inget glid. En tung rysk dag, säger SVT Sports expert Mathias Fredriksson.

Bästa svensk blev Jens Burman tog tre placeringar och slutade på plats 16 i sammandraget.

– Underkänt för min del, jag hade hoppats på mycket bättre inna touren. Nej, det här är jag inte nöjd med, säger Burman.

– Sprintarna har gjort det bra annars har det varit en tung säsong, konstaterar Anders Blomquist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer