Foto: Bildbyrån

Så ska Charlotte Kalla bli ännu bättre: ”Jätteinspirerande”

Uppdaterad
Publicerad

Charlotte Kalla har vunnit det mesta – men hungrar fortfarande efter nya framgångar.
Hur hon ska utvecklas och bli ännu bättre? Videoanalyser för att hitta den optimala åkpositionen.
– Det är jätteinspirerande, säger Kalla till nsd.

Redan förra sommaren inledde Charlotte Kalla och hennes tränarteam arbetet med att hitta åkpositionen som ska ge henne högsta möjliga fart men också minsta möjliga energiförlust. I år har arbetet trappats upp och nästan varje träningspass på rullskidor filmas och analyseras in i minsta detalj.

– Vi sitter ner efter träningspassen vid lunchtid och kollar på filmerna. Det är jätteinspirerande, säger Charlotte Kalla till nsd.

Till sin hjälp har Kalla videospecialisten Lars Ljung som bor ett stenkast från 32-åringen i Sundsvall. Under videoanalyserna ligger fokus på att hitta rätt åkvinkel på kroppen samt rätt vinkel i stavtaget, i vilken vinkel stavtaget ska tas och när i tid det ska tas.

Genom analyserna kan de också se vilka detaljer hon behöver förbättra styrke- och rörelsemässigt för att få till den perfekta åkpositionen och det perfakta stavtaget.

– Vi identifierar sidoskillnader på åkningen men också vad jag behöver göra inne i gymmet och vad jag behöver jobba med i rörlighet, säger hon.

– Det går inte bara tänka att man ska förändra vinklar. Ibland är det rent muskulärt och kopplingsmässigt jag måste nöta på och skapa rätt förutsättningar.

Målsättningen är att vara så bra som möjligt vid VM i Oberstdorf som äger rum i månadsskiftet februari/mars nästa år.

KLIPP: Kalla om säsongens landslagsupplägg: ”Viktigt att ta sig tid att reflektera” (5 juni)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.