Foto: Bildbyrån/Montage

Så ska längdåkningen locka mer publik

Publicerad

När Tour de Ski inleds med sprint i Toblach i dag räknar arrangören inte med någon storpublik. Nu sneglar Fis mot skidskyttet – som lyckas locka tiotusentals till arenorna runt om i Mellaneuropa.
– Skidskytte har bättre möjlighet att skapa känsla inne på stadion. Det betyder inte att vi inte ska försöka göra detsamma. I sprint borde vi ha den möjligheten, säger Pierre Mignerey, det internationella skidförbundets tävlingschef, till SVT Sport.

Martin Johnsrud Sundby är den skidåkare som tydligast uttryckt sin oro för att intresset för längdskidåkningen ska dala, inte minst när flera av de bästa damåkarna nobbar Tour de Ski – det evenemang som vid sidan av mästerskap är sportens största.

Pierre Mignerey, det internationella skidförbundets tävlingschef, förstår Sundbys oro.

– Jag håller helt med. Jag vill gärna höra vad Sundby har att säga, det är klart att vi måste jobba på det här, säger han till SVT Sport.

Men han menar inte att det svala publikintresset på plats har att göra med att några av de största stjärnorna på damsidan saknas.

Lokala stjärnor av stor betydelse

– Jag tror inte att namnen på åkarna i touren påverkar hur mycket folk som kommer. Det är viktigare med lokala stjärnor.

Just de lokala stjärnorna är av stor betydelse för att behålla och öka intresset för sporten, och inte minst för Tour de Ski, fortsätter Mignerey.

– Vi behöver få in nya stjärnor i Schweiz, Italien, Tyskland och Frankrike så att intresset i de länderna ökar. De lokala stjärnorna är inte på samma nivå som de var för ett par år sedan.

Han nämner bland andra tidigare tyske storsjärnan Tobias Angerer och polskan Justyna Kowalczyk som vann Tour de Ski fyra år i rad, 2010 till 2013.

– Med Kowalczyk såg vi att intresset var stort i Polen, det gick ner direkt när hon slutade. De lokala stjärnorna är viktiga om vi ska lyckas i Mellaneuropa igen.

40 000 åskådare på skidskyttet

Men förutom lokala toppåkare sneglar Fis på skidskyttet. Till skillnad från längdskidåkningen lyckas den sporten locka storpublik i Mellaneuropa. Under tävlingarna i Nove Mesto fanns 40 000 åskådare på plats inne på arenan.

– Skidskytte måste bli mer spännande att se på. I längdskidåkning är det sprint som fångar störst intresse i Europa, och det av en anledning: det är action hela vägen in till mål, säger norske stjärnan Tarjei Bö till NRK.

Pierre Mignerey håller med norrmannen.

– Det är mer av en arenasport, det händer mycket på stadion med skjutvallen. Skidskytte har bättre möjlighet att skapa känsla inne på stadion. Det betyder inte att vi inte ska försöka göra det samma. I sprint borde vi ha den möjligheten, säger Mignerey.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer