Jonna Sundling och Maja Dahlqvist vann sprintstafetten på VM 2021 i Oberstdorf. Foto: Bildbyrån.

Semifinaler i sprintstafett stryks

Uppdaterad
Publicerad

Det har klagats en längre tid på semifinalerna i sprintstafett på världcupen och på VM. Onödiga och tidskrävande. Det har Internationella skidförbundet tagit fasta på och ändrar nu reglerna. Semifinalerna stryks och istället kommer två individuella prologer att avgöra vilka 15 lag som åker i finalen.

Beslutet togs vid Fis höstmöte i Schweiz förra veckan. Där beslutades även att prispengarna ska ökas med 10 procent till den här säsongen. Tillskottet av pengar ska fördelas till de 20 första i totalcupen på både herr- och damsidan.

När det gäller sprintstafetterna kommer nu istället för två semifinaler de båda lagmedlemmarna i varje tvåmannalag att köra individuella prologer. Deras tider läggs ihop och de 15 lag med bäst totaltid kommer att få köra sprintstafetten.

Tidigare under VM har 10 lag deltagit i finalen. Nu blir det alltså en ännu trängre tävling med 15 lag på startlinjen.

Därför har Frida Karlsson inte sett OS-loppen i efterhand (24 april):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.