Foto: Bildbyrån

Frida Karlssons plan för att lyckas på VM: ”Behöver inte köra alla tävlingar”

Uppdaterad
Publicerad

Frida Karlsson lämnade OS i Peking i besvikelse och utan medaljer. För att pricka formen rätt till VM är planen nu att 23-åringen väljer bort en del världscuptävlingar – men kör Tour de Ski.

– Ja, jag skojar med henne och säger att det skulle ju vara kul om hon kom upp på den där sista backen någon gång, säger stjärnans tränare Per Nilsson till SVT Sport.

Frida Karlsson befinner sig just nu i Tyskland för en veckas träning tillsammans med personliga tränaren Per Nilsson, som inför den här säsongen också är landslagstränare för de tyska damerna.

– Rakt fram bara Frida, genom bommen, instruerar Nilsson sin adept under samtalet med SVT Sport och fortsätter:

– Vi följer upp träningen, jag har ju varit mindre med Frida nu. Nu blir det en vecka tillsammans när jag har det lugnare med tyskorna.

”Får ta mer eget ansvar”

Med ditt nya jobb, hur mycket har du kunnat bistå Frida Karlsson under den här försäsongen?

– Hon får ta mer eget ansvar över sin träning, det blir mer på telefon. Frida är ju Frida och vill ha fullt ansvar, hon skyller aldrig på mig. Men det är alltid en dialog.

I vilken status är Frida nu?

– Under hösttiden, augusti till september, då brukar hon ha en dipp, då är hon trött. Nu är det en träningsperiod med enkel basträning. Det är så mycket tävlingar i vinter, man ska inte vara för het och känna att man är för bra i oktober-november. Vis av erfarenhet ska man hålla det lite enklare.

Just det, att formtoppen i fjol kom för tidigt, var en av orsakerna till att Frida Karlssons OS snarare handlade om kollapser och krossade drömmar än om medaljer.

– Det har varit flera gånger när det har varit svårt för henne att hålla en jämn säsong, det blev kanske inte helt perfekt inför OS, konstaterar Nilsson.

För att pricka formen rätt till VM är planen nu att Karlsson väljer bort en del världscuptävlingar.

– Du har starten med säsongspremiären i Bruksvallarna, sedan fyra världscuphelger i rad. Det blir ganska mycket. Någon av de sista är det inte säkert att hon kör, Beitostölen eller Davos. Man behöver inte köra alla tävlingar alla helger, det är också ett alternativ.

Ska köra Tour de Ski: ”Jag skojar med henne”

21-22 januari väntar en ren sprinthelg i Milano. De tävlingarna är inte aktuella alls för Karlsson, berättar Nilsson.

Däremot är planen att hon ska köra Tour de Ski. Fullföljer hon hela touren blir det i så fall för första gången.

– Ja, jag skojar med henne och säger att det skulle ju vara kul om hon kom upp på den där sista backen någon gång.

KLIPP: Därför har Frida Karlsson inte sett OS-loppen i efterhand (24 april 2022)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.