Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Therese Johaug och Jonna Sundling kritiska till förändringen: ”Har fått höra att jag förstört sporten”

Uppdaterad
Publicerad

Kommande säsong åker damer och herrar lika långa lopp i världscupen – en förändring som nu ifrågasätts. Therese Johaug menar att skidsporten är på väg i fel riktning och Jonna Sundling tror att det har skett ett missförstånd.

– Hade jag själv bestämt tävlingsupplägg så hade jag kanske inte ändrat så mycket som de gjorde nu, säger Sundling till SVT Sport.

10, 20 samt 50 kilometer. Det är distanserna som väntar för längdskidåkarna i världscupen den här vintern.

Men OS-drottningen Therese Johaug, som körde sitt sista lopp för det norska landslaget i Holmenkollen i mars, är kritisk till de nya distanserna.

Johaug: ”Väldigt skeptisk”

– Jag personligen måste säga att jag är väldigt skeptisk till det nya upplägget som FIS har satt upp. Att tjejer och killar ska åka lika långt. Jag upplever att jag i flera år har fått höra att jag har förstört sporten när tidsskillnaden varit stor och att jag vunnit för mycket, säger norskan enligt NRK.

Johaug tror inte att förändringen kommer gynna sporten framöver, snarare tvärtom när damer ska köra femmil.

– Då blir ju tidsdifferensen ännu större. Hur ska du då lyckas göra sporten mer populär?

Jonna Sundling är inne på samma spår.

– Hade jag själv bestämt tävlingsupplägg så hade jag nog kanske inte ändrat så mycket så som de gjorde nu, från tre till fem mil. Det är stora skillnader, väldigt stora skillnader. Det kommer ta betydligt längre tid, det kanske kommer bli mer utdraget, att det går långsammare i början. Det är svårt att säga nu, men det blir ju andra tävlingar.

Sundling: ”Har nog blivit lite missförstånd”

Det har ju ändå varit en diskussion, många av de svenska damerna har ju ändå lyft det här att det borde vara lika långa lopp. Är det inte bra då att de har lyssnat på det?

– Det har nog blivit lite missförstånd, eller att man inte ville ha så pass stora förändringar. Så mycket har vi nog inte fått säga till om. 

Hur har dialogen sett ut då med FIS? 

– Jag har i alla fall själv inte varit involverad i hur jag skulle vilja ha det på senare tid, innan beslutet togs.  

KLIPP: Här tränar Sundling och Karlsson tillsammans i Östersund (13 september 2022)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.