”Ska analysera hur jag kom in i mästerskapet”

Uppdaterad
Publicerad

Flera kollapser och en kropp som inte svarade.

OS i Peking blev turbulent för Frida Karlsson – men också en lärdom.

– Träningen är en sak. Jag kanske ska analysera hur jag kom in i mästerskapet och hur belastad jag faktiskt var, säger Frida Karlsson till SVT Sport.

Till damernas 10 kilometer klassikt i söndagens världscup i Lahtis kommer Frida Karlsson med ett tungt OS i ryggen. Hon kollapsade efter den inledande skiathlonen och hämtade sig aldrig efter det.

– Det var som att skadan redan var skedd då. Med facit i hand skulle jag kanske inte ha åkt tävlingen efter men jag ser också att det är svårt att avstå en tävling som man ser sig själv ha chans på medalj. Det är lätt att vara efterklok, säger Frida Karlsson till SVT Sport.

Flera faktorer spelade in

Under veckan har Karlsson genomgått medicinska tester och allt har sett bra ut. Hon tror att hennes tunga OS beror på flera faktorer.

– Träningen är en sak, jag kanske ska analysera hur jag kom in i mästerskapet och hur belastad jag faktiskt var där under en period. Men sedan spelade andra faktorer roll, bland annat förhållandena som var där, säger Karlsson och fortsätter:

– Det funkade bra till första tävlingen, jag hade liksom en pigg kropp. Men efter den dagen ser jag att jag inte alls är samma. Jag tror att den tävlingen tog väldigt hårt på mig och att jag inte hann ta mig tillbaka.

Vilka lärdomar tar du med dig från OS?

– Jag tar med mig jättemycket. Man kan tycka att tyngre perioder känns skit och man vill bara gräva ner sig. Men när man får lite perspektiv på det så är det ju då man lär sig som allra mest.

”Lär mig den hårda vägen”

Hur ska du undvika att det här händer igen?

– Jag har ju lärt mig att jag har höga toppar och djupa dalar och det är just de där hacken på vägen som jag försöker undvika. Men jag lyckas gå ner i olika gropar, jag går aldrig i samma.

– Det känns som att jag lär mig den hårda vägen. Men jag kommer att gå starkare ur det här.

Inför söndagens tävling, som drar igång 11.30, har hon fokuserat på att hitta glädjen i skidåkningen.

– Jag har inte haft någon jätteplan utan tagit dag för dag och gått på känsla. Jag har tryck i någon backe om jag känt för det och bara haft glädjen på skidorna, säger Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.