Skadad Sundling tror på OS: ”Tajmningen hade kunnat vara otroligt mycket värre”

Uppdaterad
Publicerad

Jonna Sundling fick en mardrömsstart på säsongen efter en skada direkt i premiären. En vecka efter kraschen i Gällivare gör hon nu en första intervju i Vinterstudion. Där berättar hon att hon har siktet inställt på en comeback innan OS.

– Tajmningen hade kunnat vara otroligt mycket värre. Jag hoppas ju och tror själv att jag kommer kunna vara tillbaka den här säsongen och innan OS, säger 26-åringen.

I sprintpremiären i Gällivare föll Jonna Sundling och skadade vänsterhanden. Därefter fördes hon akut till sjukhus, men första röntgen visade inte på någon fraktur.

Förra veckan meddelade landslaget att Sundling dragit på sig en ligamentsskada, som resulterat i gipsad hand.

– Jag har gipsad hand och kommer ha det i preliminärt fyra veckor. Sedan får vi utvärdera och se hur läget är, säger Sundling i Vinterstudion.

Efter två veckor med gips ska Sundling undersökas för att sedan gipsas ytterligare två veckor. Först efter det går det att avgöra hur länge hon blir borta från tävling.

– Jag kan träna på väldigt bra med alternativ träning och njuta av det. Just nu tränar jag mestadels inomhus, jag springer, åker rullskidor på band och styrketränar. Det går även att träna utomhus, men då åker jag bara med en stav. Jag belastar inte handen någonting så jag känner inte av den. Just nu är jag väldigt glad över att få träna överhuvudtaget, säger hon.

Hoppas på OS

I helgen inleddes världscupen i Ruka, där Sundling saknades.

– Det känns jättetråkigt att inte vara på plats, men det är bara att acceptera läget och göra det bästa av situationen, säger Sundling.

Sundling, som tog dubbla VM-guld i Oberstdorf tidigare i år, har tidigare sagt att hon hämtar inspiration av Sarah Sjöström som tog sig tillbaka efter sin armbågsskada och tog silver i Tokyo-OS. I Vinterstudion säger hon att hon tror på comeback den här säsongen – i tid innan OS.

– Det är klart att det inte är den starten jag ville ha. Speciellt inte på en OS-säsong. Tajmningen hade kunnat vara otroligt mycket värre. Jag hoppas ju och tror själv att jag kommer kunna vara tillbaka den här säsongen och innan OS.

KLIPP: Här faller Sundling i Gällivare (19/11 – 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.