Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när halva fältet försvann och den ”rätta” vägen i loppet i spelaren ovan Foto: Bildbyrån och SVT

Skandal på norska mästerskapen chockade Therese Johaug: ”Aldrig varit med om något liknande”

Uppdaterad
Publicerad

De norska skiddamerna har haft en tung säsong. Inte blev det bättre när norska mästerskapen avgjordes. Skiathlonen ströks innan ledande Heidi Weng hade tagit sig i mål.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Therese Johaug från tävlingsplatsen.

Direkt efter målgång kom tävlingsledaren fram till Weng och förklarade att tävlingen, skiathlonen 2x10 km, var struken.

– Det spelar ingen roll för mig och jag fick ett bra träningslopp. När jag hörde att loppet var struket trodde jag att jag åkt fel, säger Weng som under loppet var osäker på vad som skedde och hade kontakt med tävlingsledaren.

Det var efter skidbytet som ungefär hälften av fältet på skejtdelen fick åka runt 300 meter för långt. Juryn tog beslutet att stryka tävlingen innan täten var i mål.

Johaug: ”Något som inte får hända”

– Jag kan bara be om ursäkt för att tävlingen är struken, förklarar den tårögde tävlingsledaren Torbjörn Broks Pettersen vid målgången.

Skandalen i Beitostölen var svår att ta in. Rätt väg var alltså att åka mellan koner som hade missats att ta bort när slingan ändrades till sista varvet.

– Det är så tråkigt för alla som är här och jag lider verkligen. Någon som inte får hända har inträffat här. Det är så tråkigt, säger legendaren Therese Johaug som kommenterade loppet för NRK.

Weng klev mellan konerna efter skidbytet för att åka rätt.

– Det var lite fascinerande att just Weng åkte rätt, hon som var virrigast före start, men hon hade gjort sin läxa och visade mental styrka och vågade åka rätt, säger Johaug.

Öyre Slind: ”Det blir en parodi”

Astrid Öyre Slind var en av dem som åkte fel. Hon ledde med 13 sekunder vid skidbytet men var en kilometer senare 26 sekunder efter Weng.

– Det blir en parodi och under loppet blev jag osäker och visste inte om jag kunde passera konerna eftersom jag inte ville bli diskad. Det är någon som inte gjort sitt jobb och det är så tråkigt, säger Astrid Öyre Slind som var tvåa i mål.

Sophia Laukli, som tävlar för USA i världscupen, var trea i mål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.