Stina Nilsson förde Mora till SM-guld: ”Tryckte till där jag tänkt”

Uppdaterad
Publicerad

I den sista uppförsbacken lade Stina Nilsson i överväxeln och såg till att IFK Mora fick med sig SM-guldet i sprintstafett i ett soligt och vinterskrudat Bruksvallarna.

– Jag var jättenöjd med mitt utgångsläge och jag tryckte till i den backe som jag hade tänkt och är glad över  att det svarade så bra, säger Stina Nilsson till arrangören av Fjälltopphelgen.

Nilsson bestämmer sig senare om hon kommer att tävla något mer i fjällmiljön. Evenemanget avslutas på söndag. 

– Det var bra och en krigarinsats från oss. Det var kul att få bli svensk mästare i den här inramningen och det här vädret, säger Nilsson som körde med Anna Dyvik.

– Det har varit en tung säsong men kul att få avsluta med ett SM-guld, säger Dyvik.

Mästarklass på Nilssons ryck

Det var mästarklass på rycket som parkerade de övriga världsåkarna som kom bakom.

Titelförsvarande IFK Umeås Jonna Sundling (körde med Moa Lundgren) och Sollefteås Frida Karlsson (Ebba Andersson) hade inte en chans att följa som tvåa och trea. 

Karlsson drog hårt under den sista sträckan men Sundling och Nilsson var tätt bakom – tills rycket kom.

Falun/Borlänges Maja Dahlqvist, världsmästare i grenen med Stina Nilsson, hade inte kontakt inför den sista sträckan utan blev fyra i ett ingemansland. Hon körde med Moa Molander Kristiansen.

Det var världsklass på de fyra första lagen i detta sista svenska mästerskap för säsongen.

Rafflande upploppsstrid i herrklassen

I herrklassen skapade Martin Bergström en lucka för IFK Umeå på den femte sträckan. Marcus Grate blev dock snabbt ikappkörd och fyra lag gjorde upp om medaljerna när det var dags för målgång.

Falun/Borlänges Oskar Svensson (tillsammans med Hugo Jacobsson) vann före Borås Karl-Johan Westberg (Gustav Nordström) och Piteås Johan Häggström (Viktor Brännmark). Ledande Umeå blev utan medalj som fyra, detta efter en tät spurtppgörelse.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.