Stina Nilsson om lårskadan: ”Muskeln var helt av”

Uppdaterad
Publicerad

Stina Nilsson lyckades ta sig till VM och få med sig två guld och ett silver. Hon gjorde det mot alla odds. I SVT:s Skavlan berättar hon nu för första gången om omfattningen av lårskadan som länge hotade starten i Seefeld. Det var värre än någon anade.
– Muskeln var helt av och rehaben låg på ett år. Ortopeden gav mig noll procents chans till start, säger Nilsson.

Nilssons uppgifter är sensationella. Det var när hon kastade sig över mållinjen i sprintsemifinalen i Otepää den 19 januari, som skadan uppstod. Inledningsvis beskrevs det som en ”liten sträckning” i baksidan av låret. Hon berättar nu om chockbeskedet när röntgenbilderna skulle analyseras ett par dagar senare.

– Jag kom till ortopeden i Stockholm och fick se min röntgen. Han pekade på det vita och sa att det var muskeln. Den upphör här och sedan är det tomt och sedan kommer det här igen. Hmm, det är rimligt typ, säger Nilsson med stor inlevelse och hade svårt att förstå vad hon tittade på och hur det skulle tolkas. 

– Ja, men vad är det jag kollar på? Då sade han att det är din muskel och att den har gått av. Den i baksidan av låret, säger Nilsson.

Läkaren dömde ut VM-chanserna

Hon kom till kliniken vid gott mod om att trots allt kunna starta i den individuella VM-sprinten den 21 februari och var inte alls beredd på beskedet.

– Det var sjukt att höra. Det var från en tanke om att jag var på bättringsvägen till något så definitivt till att någonting har brustit helt plötsligt.

Fredrik Skavlan: Det här var fyra veckor före VM. Vad fick du för diagnos?

– Ortopeden sa att du kommer inte att åka VM. Rehabiliteringen för att få tillbaka full styrka är ungefär tolv månader, rehabiliteringen för att stå på skidor var flera månader. Det var noll procents chans (att köra VM) men då sa jag att jag har otroligt bra läkkött. Då gav han mig en procents chans att det här kan bli bra.

Var du tvungen att ljuga om det här?

– Till några, men det är inte att ljuga att säga att det var en bristning av betydande slag, det är ju ändå sant, säger Nilsson med ett leende.

Skavlan sänds fredagen 5 april klockan 21.00 i SVT1.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer