Covidsmitta på Sveriges hotell i Oberstorf. Foto: Bildbyrån

Landslagsläkaren: ”Det var en risk – det såg vi”

Uppdaterad
Publicerad

En av NRK:s medarbetare på plats i Oberstorf har testat positivt för covid-19.

Teamet bor på samma hotell som svenska laget och har satts i karantän.

– Vi har en hel del handlingsplaner, säger landslagsläkaren Jan Wall till SVT Sport.

Bara en och en halv timme innan tredje etappen i Tour de Ski drog igång meddelade NRK att en i deras team på plats har testat positivt för covid-19.

Teamet bor på samma hotell som flera av landslagen, däribland det svenska, och har nu satts i karantän.

”Samtliga är nu testade och förväntas få svar under helgen. Detta kommer påverka NRK:s rapportering från Tour de Ski de kommande dagar”, skriver de på sin hemsida.

– Vi har precis nåtts av de här uppgifterna och vi samlar in mer information. Vi har en hel del handlingsplaner direkt som vi tar tag i, men det kommer bli rörigt som det känns just nu, säger landslagsläkaren Jan Wall till SVT Sport.

Vad är det för handlingsplaner?

– Alternativa boenden är ju ett som vi jobbar med, säger han.

– Det är förstås oroande. Vi hade väldigt bra boende i Schweiz som kändes säkert och genomtänkt. Det här är ju ett större hotell med många lag. Coronasäkert var ju kanske inte ordet. Det är en större matsal med buffémat. Vi har ju gjort det vi kunnat där inne men det var en risk, det såg vi när vi kom.

Nu väntar testning av åkarna. Planen var att halva truppen skulle testas i kväll och andra halvan i morgon, enligt Jan Wall.

– Nu vet jag inte om vi gör något tidigare, säger han.

KLIPP: ”Helt plötsligt faller allt när man har buffé”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.