Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sofia Laukli snabbast upp för monsterbacken i Tour de Ski Foto: NRK

Sophia Laukli dominant i monsterbacken – trots allt festande

Uppdaterad
Publicerad

Sophia Laukli hoppskejtade den sista biten av monsterbacken i Tour de Ski och vann den sista etappen överlägset. Detta trots att hon har en annorlunda uppladdning.

– Jag har festat varenda lördag från första veckan i april till slutet av oktober, säger amerikanskan.

Hon väckte uppmärksamhet i skidkretsar i höstas då hon i podden ”Skirious problems” berättade att hon festade hårt varje helg.

– Jag vaknade upp på söndagen och kände: Fan, det här är galet. Det var länge sedan jag vaknade upp utan att vara bakfull en söndag. Jag räknade bakåt i tiden och kom fram till att jag har festat varenda lördag från första veckan i april till slutet av oktober. Jag kände mig inte så stolt då, berättade Laukli.

Tour de Ski

När väl säsongen börjar avhåller sig Laukli från att festa, men festandet kommer hon att fortsätta med eftersom det är en livsstil hon trivs med.

”Så länge jag är ung kommer jag hålla igång”

Aftonbladet: Du blir inte särskilt bakis?

– Nej, och jag tror att det är ett måste. Om du blir bakfull är det förmodligen ingen bra livsstil. Så länge jag är ung kommer jag hålla igång. Men jag kommer säkert behöva lägga av med festandet om några år, säger 23-åringen.

Laukli, som har en norsk far, flyttade till Oslo i somras för att få bättre träningsmöjligheter och ingår nu i Team Aker Dählie. Hon framhåller sitt släktskap med vikingen Harald Hårfagre, som nästan alla norrmän har släktskap med.

Segern i den sista etappen av Tour de Ski var hennes första i världscupen och amerikanskan håller på att etablera sig och har ett fint utgångsläge inför OS i Italien 2026, som kommer att avgöras i trakterna av Val di Fiemme där monsterbacken Alpe Cermis är belägen.

– Efter att jag tävlade här för första gången för några år sedan visste jag att jag gillar banorna här. Att åka hit igen, och ha ett av mina bästa klassiska lopp, gör mig väldigt glad över att komma tillbaka. Det här är ett bra ställe för mig, sade 23-åringen efter lördagens masstart. Då var hon ändå bara 17:e – 24 sekunder efter vinnande Linn Svahn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tour de Ski

Mer i ämnet