Taktisk Stina Nilsson spurtade ner Falla

Publicerad

Stina Nilsson smet förbi Maiken Caspersen Falla i den sista uppförsbacken och var först in på upploppet. Hon höll sedan undan och kunde vinna inför hemmafansen i ett soligt Falun.

– Det var fantastiskt bra, visst gjorde den här solen det väldigt svårt för oss, men den gav nog väldigt mycket till publiken så det blev en väldigt fin inramning, säger Nilsson till SVT Sport.

Hur var det sen att kunna glida ut på ett litet ärevarv här inne?

– Fint. Det är först då som jag kan tillåta mig att ta in att det är så många som kommit hit och hejat. Det är först efteråt när man tävlat klart som man kunnat unnat sig och njuta av att det är så fantastisk fin publik här.

Stina Nilsson: ”Det var fantastiskt”

Det lösa och sladdriga underlaget gjorde förhållandena svårkontrollerade.

– Det var tuffa förhållanden, speciellt i nedförsbackarna, vi var rädda allihop. Det var så viktigt för världscupen att stå upp och inte hamna i snön, säger en leende Nilsson.

Nu har Nilsson ett järngrepp om sprintcupen i kamp med dagens tvåa Falla. Nilsson är 33 poäng före Falla inför världscupfinalen i Quebec nästa helg. Där är poängen halverade och en seger ger bara 50 poäng. Vinner Falla räcker det med att Nilsson blir sämst 14:e för att ändå vinna sprintcupen.

Falla är mentalt inställd på att Nilsson står som segrare i sprintcupen och unnar henne det om så skulle bli fallet.

– Jag har ju vunnit tre år i rad, säger Falla.

Det var en stor svenskdag vid fristilssprinten i Falun. Tolv svenskor gick till kvartsfinal och det fanns tre i finalen. Falubon Maja Dahlqvist tog sig upp pallen och slutade trea på sin dubbla hemmaplan. Ida Ingemarsdotter slutade fyra. Tre svenskor bland de fyra bästa. 

Maja Dahlqvist tappade position tidigt i finalen men tog sig tillbaka. Nilsson låg hela tiden, under hela dagen, precis där hon ville vara, en taktiskt triumf.

Nilsson vann allt under finalpasset

Det var en bra känsla för de svenska åkarna under hela dagen. Nilsson var trea i prologen men vann sedan allt: kvart, semi och final.

Nilsson vann sin semifinal efter att ha fått lucka tillsammans med Maiken Caspersen Falla, som vunnit sprintcupen tre år i rad. De två kontrollerade upploppet med en lucka ner till Moa Lundgren som snodde åt sig tredjeplatsen före Astrid Uhrenholdt Jacobsen och Jonna Sundling.

Den andra semin vann Dahlqvist före Ingemarsdotter. Ingvild Flugstad Östberg tappade spåret på väg in på upploppet men gick som trea vidare till final på tid.

Tolv svenskor gick vidare till kvartsfinalerna dit 30 nådde.

Tre svenska segrar i kvartsfinalerna

Stina Nilsson åkte taktiskt och tog täten inne på upploppet, Maja Dahlqvist höll konkurrenterna ifrån sig på upploppet och Ida Ingemarsdotter styrde sin kvartsfinal efter en svag prolog. De vann alla sina kvartsfinaler.

Till semifinalerna gick också Jonna Sundling och Moa Lundgren, den sistnämde som lucky loser.

Banan blev snabbt uppkörd och flera åkare körde omkull i den lösa snön, ännu fler vinglade till och tappade balans och lägen. Några åkare råkade illa ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer