Hagström tog revansch som tvåa i sprinten

Uppdaterad
Publicerad

Johanna Hagström följde upp den misslyckade masstarten i går med att bli tvåa i dagens sprint i Tour de Skis fjärde etapp i Oberstdorf. Ett sms från en covidsmittad tränare blev avgörande.

– Det var en revansch, segern får jag ta senare på säsongen, säger Hagström till SVT Sport.

– Just nu känns det väldigt skönt, säger Hagström i solskenet från ett vårvackert Bayern.

Det har varit mycket diskussion kring OS-platsen, som Hagström tror är körd efter att Anna Dyvik fick klartecken i början av veckan.

Tour de Ski

– Det är en lättnad och det är så skönt att få till det med en pallplats, det är ändå stort, säger Hagström. 

Hagström tryckte till i den sista uppförsbacken och hade ledningen in mot upploppet där Natalija Neprjajeva sakta men säkert stakade sig förbi. I mål var ryskan 0,32 före Hagström som hade en dryg halvsekund ner till trean Johanna Matintalo.

”Coachens sms-tips otroligt värdefulla”

– Jag fick ett sms av coachen Johan Granat som är hemma i covid. Han gav mig tips från semin som var otroligt värdefulla. Nu tänkte jag ”att nu banne mig kör jag i sista backen” och det svarade bra där men kanske att jag inte satte stakningen på upploppet helt, men ”Näppen” är ju grymt bra att staka på upploppet men jag höll ihop det helt okej ändå, summerar Hagström.

Det finns en OS-plats kvar. Är det helt kört?

– Det finns en plats kvar men det är en distansplats. Jag vill ju åka sprint och vill åka till OS för att ta medalj. Jag vill inte åka dit för en topp 20, 30-placering. Det är i sprinten jag kan ta en medalj.

Så du tror inte att du kan nå den där sista OS-platsen?

– Nej, jag får sikta på nya mål. Ett är väl att försöka ta första VC-segern och sprintcupen är ganska intressant. Det är ett nytt år med nya möjligheter, säger Hagström leende.

Glad rysk segrare

– Det betyder mycket och ger mig mycket motivation. Jag är så glad, säger segraren Neprjajeva till Fis i Viaplays sändning.

Under gårdagen berättade Hagström att hon blivit starkt berörd av att Anna Dyvik redan tilldelats en OS-plats, att hon fått sin egen uppladdning störd. Det starka stödet på nätet gjorde att Hagström rördes till tårar. Hon gav upp gårdagens lopp på sista varvet för att komma rätt förberedd till dagens sprint och lyckades i sin intention.

I den första semin hade Hagström en kubbning med Johanna Matintalo om att nå tätpositionen. Precis vid ingången till upploppet med Matintalo i ledning gick ryskorna Natalija Neprjajeva och Tatijana Sorina förbi Hagström som blev fyra i mål. 

Efter en nervös väntan kunde Hagström ändå räkna in en finalplats som lucky loser.

Hagström vann sin kvartsfinal säkert. Hon var 0,76 före Anne Kylönen efter att ha styrt loppet.

Hagström hade laddat sedan misslyckade masstarten i går och var tvåa i kvalet, 0,49 efter vinnande finländskan Johanna Matintalo.

Tour de Ski efter fyra av sex deltävlingar

Damer:

1) Neprajajeva 53.30, 2) Kerttu Niskanen, Finland, +0.34, 3) Jessie Diggins, USA, +0,38, 4) Sorina +0.46, 5) Lampic +0.57.

Sv plac

6) Andersson +1.14, 20) Kalla +2.42, 30) Louise Lindström +3.39, 35) Johanna Hagström + 3.55, 44) Frida Karlsson +4.30.

Herrar:

1) Klæbo 1.11,23, 2) Golberg +1.03, 3) Alexander Bolsjunov, Ryssland, +1.19, 4) Valnes +2.03, 5) de Fabiani +2.21.

Sv plac

8) Halfvarsson +3.23, 51) Eriksson +6.31, 53) Svensson +6.58, 61) Berglund +7.35, 62) Brännmark +7.36, 66) Rosjö +8.09.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tour de Ski

Mer i ämnet