Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jonna Sundling vinner i kaosväder. Foto: TT.Visa alla (2)
Visa alla (2)

Sundling vann sprinten i kaosväder

Uppdaterad
Publicerad

Jonna Sundling vann fristilssprinten i Planica som präglades av kaosväder. Hon höll undan för Stina Nilsson som blixtrade till i finalen och knep andraplatsen.
– Det var jättekul att vinna i dag. Jag höll mig ifrån värsta krånglet, säger Sundling till SVT Sport.

Det blev en svensk dubbelseger efter att Stina Nilsson steppat upp i finalen efter att ha sett tung ut tidigare under dagen.

– Det var galet väder, blixtar, regn och åska men jag tittade aldrig bakåt på upploppet utan tänkte bara hela vägen in mot mål. Titta bakåt fick jag göra efter målgång,  säger Sundling.

In mot upploppet var tre svenskor i täten. Stina Nilsson krokade dock i Linn Svahn, som föll, men hon kunde hålla ihop och ta andraplatsen bakom Sundling som imponerade hela dagen. Det var Sundlings andra världscupseger i karriären.

– Jag är väldigt nöjd. Det gällde att vara på hugget och det var jag i dag. Det var en väldigt krånglig final, ville ha ut det jag hade i kroppen i finalen eftersom jag kände att det fanns så mycket sparat och hittade några tråckliga vägar. Det var svårt med startspåren och min truga sjönk ner i de djupa startspåren så klart, säger Nilsson om sin väg till andraplatsen.

Hon tappade ett par meter direkt i starten men var ett tag upp i täten.

Nilsson krokade i Svahn som föll tungt.

– Oj, vi kommer att bli topptre tänkte jag, jättetråkigt för henne, säger Nilsson om incidenten med Svahn.

Hon hyllar segraren Sundling.

– Det var extremet väldförtjänt att Jonna kunde vinna i dag, säger Nilsson. 

Det var mycket dramatik i det regndrabbade Planica, där de två hoppbackarna dominerar blickfånget.

Tung svensk dominans hela dagen

I den första semifinalen vann Jonna Sundling före Linn Svahn. Strax före upploppet krokade norskorna Maiken Caspersen Falla och Ane Appelkvist Stenseth i varandra och föll och dagen var förstörd. Stina Nilsson blev fyra utan att ha den sedvanliga speeden på den ihopskottade slingan som omgavs av barmark. Nilsson klarade sig till final efter att ha varit lucky loser och var 0,02 före Johanna Hagström som kom trea i heatet efteråt. 

I kvartsfinalen sprack Nilssons skida i det andra heatet men hon kunde ta sig i mål knappt efter Maiken Caspersen Falla och rädda en semifinal.

Efter att alla sex svenskorna gick vidare till kvartsfinalen efter att ha varit bland de 13 bästa fortsatte maktdemonstrationen. Jonna Sundling, Linn Svahn och Johanna Häggström vann alla sina kvartsfinaler i regnet. Fyra svenskor till semifinalen.

Jennie Öberg var trea i sin kvartsfinal och blev utslagen. Rikigt tungt hade Maja Dahlqvist det som föll i det femte heatet, i slagläge, och bedrövad hasade sig i mål.

– Det är det sjukaste jag varit med om. Det tokhaglar, regnar, åskar och blixtrar, säger SVT Sports reporter Therese Bosta från de miserabla förhållandena i Planica. Men det fanns de som trivdes i kaosförhållandena.

– Jag gillar vädret, jag kommer ju från Falköping där det regnar en hel del. Jag var två hundradelar från att nå finalen vilket var synd. Jag ville så gärna nå finalen, säger en leende Johanna Hagström som var på vippen att slå ut Nilsson i semin (de tävlade om lucky loser-platserna från två olika semifinaler).

Ösregnet gjorde att starten för damernas semifinal försköts runt en kvart.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer