Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Favoriten Sverige fick nöja sig med brons i stafetten

Uppdaterad
Publicerad

Storfavoriten Sverige hade en kämpig stafett. Norge skrällde och tog guldet före Tyskland medan Maja Dahlqvist säkrade bronset efter en spurtstrid med Finlands Krista Pärmäkoski.

– Vi ska inte sticka under stolen med att vi körde för guldet men är givetvis glada över medaljen. Vi har vunnit ett brons, säger Emma Ribom.

Stor segerorganisatör för Norge var Ingvild Flugstad Östberg som knäckte Frida Karlsson på den tredje sträckan.

– Det var en norsk chockseger, säger NRK:s kommentatorer.

Dahlqvist låg efter Pärmäkoski in mot stadion men gick förbi på upploppet. De svenska tjejerna såg inte speciellt glada ut efter medaljen. 

Maja Dahlqvist skulle enligt planen få gå ut med ett försprång efter att Ebba Andersson och Frida Karlsson spräckt fältet. Det lyckades inte alls utan Dahlqvist fick jaga. 

– Jag sliter lite hårt för att ta ikapp och sedan tycker jag att jag inte jag hänger med utför. Har inte haft så bra skidor. Det är surt, säger Frida Karlsson till SVT Sport.

Emma Ribom var offensiv på den första sträckan och var oftast i täten. Hon växlade tvåa precis bakom Norges Tiril Udnes Weng, som tryckte till Ribom i den sista uppförskurvan och kom ut först. Det gav ett gult kort för norskan.

Ebba Andersson: ”Jag skrek helvete”

På den andra sträckan försökte Ebba Andersson spräcka fältet men kom inte loss. I samma backe som Ribom hade sin incident med Udnes Weng ramlade Andersson och knäckte en stav. Frida Karlsson fick gå ut som fyra 8,7 sekunder efter ledande Tyskland. Där emellan följde Finland och Norge. Andersson fick en muntlig varning.

– Jag skrek ”helvete” när det hände. Det känns skit. Jag är glad över hur jag hanterade det men det vare en stafett med stolpe ut och då står vi här med ett brons och inte ett guld, även om det var det som var ambitionen, säger Ebba Andersson.

Efter 1,5 km var Karlsson ifatt och det bildades en tätkvartett med USA:s Jessie Diggins jagande långt bakom som femma (gick ut 48 sekunder bakom).  I den tunga uppförsbacken ryckte Ingvild Flugstad Östberg ifrån en mycket sliten Frida Karlsson.

Vid växlingen var Flugstad Östberg sex sekunder före Tysklands Pia Fink medan Karlsson var 15 sekunder efter som trea.

Resultat 4x5 km:

1) Norge (Tiril Udnes Weng, Astrid Öyre Slind, Ingvild Flugstad Östberg, Anne Kjersti Kalvå) 50.33,3

2) Tyskland (Laura Gimmler, Katharina Hennig, Pia Fink, Viktoria Carl) + 20,5

3) Sverige (Emma Ribom, Ebba Andersson, Frida Karlsson, Maja Dahlqvist) + 28,7

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.