Foto: Bildbyrån/SVT

Avslöjar: Stina Nilsson byter sport till skidskytte

Uppdaterad
Publicerad

Här är dagens stora bomb i skidvärlden.

Enligt källor till SVT Sport väljer OS- och VM-guldmedaljören Stina Nilsson, 26, att byta sport från längdskidor till skidskytte.

Stjärnan bekräftade senare uppgifterna i en video på sitt eget Instagram-konto.

Så sent som i dag sågs Stina Nilsson träna skidskytte på Östersunds skidstadion, men då var hennes enda kommentar till SVT:s reporter på plats:

– Jag ska bara praoa lite.

Under söndagskvällen bekräftade hon själv, i en video på Instagram, att hon kommer att tävla i skidskytte nästa säsong. Något som SVT Sport var först med att avslöja.

Stina Nilsson är en av Sveriges allra största längdstjärnor och har bland annat vunnit OS-guld i sprint 2018 och dubbla VM-guld i Seefeld förra året (stafett och sprintstafett). Totalt har hon sju VM-medaljer och fem OS-medaljer på meritlistan. Säsongen 2018/2019 vann hon sprintcupen och blev därmed den första kvinnliga längdskidåkaren att vinna en titel i världscupen.

ARKIV: Stina Nilsson knäcker Johaug i VM-stafetten 2019

Avbröt säsongen i förtid

I mitten av februari valde hon att avbryta säsongen i förtid på grund av för hård träning efter en tidigare revbensskada från i somras.

– Jag tog mig inte tid att vila då och läka ut det som fanns där, sade Nilsson till SVT Sport då.

Hon följer nu i samma fotspår som bland andra Magdalena Forsberg som var landslagsåkare i längdskidor innan hon blev en av världens främsta skidskyttar genom tiderna med bland annat sex VM-guld och sex raka totala världscupsegrar.

KLIPP: Bekräftar själv: ”Kanske behöver vi en galen nyhet”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.