Therese Johaug och Frida Karlsson. Foto: Bildbyrån

”Stor skillnad på Johaug och Karlsson – hon är för ung”

Uppdaterad
Publicerad

Precis som Therese Johaug tog Frida Karlsson sin första VM-medalj redan som tonåring.

Men kan det svenska stjärnskottet matcha norskan redan i vinter?

I Norge tvivlar man på den saken.

När längdskidåkarnas världscup drar i gång i Ruka i helgen handlar mycket om Frida Karlsson och Therese Johaug.

Karlsson fick sitt stora genombrott som 19-åring i VM i våras, med tre medaljer varav ett stafettguld, och imponerade när hon förra helgen vann två lopp i den svenska premiären i Gällivare.

Johaug vann och imponerade – förstås – också när den norska premiären samtidigt avgjordes i Beitostølen. Frågan är om Frida Karlsson redan nu är åkaren som på allvar kan utmana Therese Johaug, som var så gott som omöjlig att besegra förra säsongen.

– Frida Karlsson kan nog göra några jättebra lopp och till och med vinna. Men hon kommer inte vara lika stabil i toppen som Therese. Hon är för ung. Det kommer vara stor skillnad på Johaug och Karlsson sett över säsongen, säger Camilla Vesteng, mångårig skidreporter på norska VG.

Förlorade ett lopp

Hon påminner om att Johaug tog sin första VM-medalj som 18-åring, men att det sedan dröjde innan hon blev en riktigt stabil toppåkare i den absoluta världseliten.

– Att jämföra Frida, 20 år, och Therese, 31 år, är inte rätt. Däremot kan man gott jämföra dem när de var i samma ålder. Sedan är de lite lika – med ljust hår och stor energi – så de kommer säkert fortsätta att bli jämförda ändå, säger Vesteng.

Johaug kom tillbaka från en 18 månader lång dopningsavstängning för ett år sedan och det dröjde till sista världscuphelgen innan hon blev besegrad i ett distanslopp. Då var det Stina Nilsson som, i en masstart, spurtslog norskan.

I distanslopp med individuell start måste man gå tillbaka ända till mars 2016 för att hitta ett lopp där Therese Johaug inte stått som vinnare.

– Om allt är normalt – inga fall, stavbrott eller dåliga skidor – tror jag att Therese vinner så gott som allt med individuell start även i år, säger Petter Skarstad, skidexpert på norska TV2.

– Men sedan är säsongsschemat lite mer vänligt för åkare som Frida Karlsson och Stina Nilsson. Det är massor av masstarter, jaktstarter och tourer – vilket passar flera svenska damåkare bättre än det passar Therese.

Minitour inleder säsongen

Therese Johaugs status är enormt hög i Norge. Men även där finns försiktiga förhoppningar om att fler åkare ska kunna pressa superstjärnan från Dalsbygda i vinter.

– Till och med Ole Martin Iversen (tidigare Sveriges och nu Norges landslagstränare) har sagt till oss på VG att han hoppas att Therese ska förlora lite mer. Dels på grund av spänningen, men också för att det skulle trigga Therese lite, säger Camilla Vesteng.

Världscupen inleds med en minitour i Ruka, där fredagens sprint följs av 10 km klassiskt på lördag och en avslutande jaktstart över 10 km fristil på söndag.

ARKIV: Frida Karlsson vill inte jämföras med Johaug (22 maj)

ARKIV: Northug tror Karlsson blir nya Johaug (26 februari)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.