Martin Johnsrud Sundby var inställd på att avsluta karriären. Men så blev han sjua på VM och satsar nu på långloppscupen. Foto: TT

Sundby sadlar om och blir långloppsåkare

Uppdaterad
Publicerad

Martin Johnsrud Sundby avslutade den traditionella längdåkarkarriären med att bli sjua på 15 km vid VM i Oberstdorf. Trots långvariga ryggproblem tar nu 36-åringen nya tag och gör en heltidssatning på långlopp.

– Målet är att åka hela touren. Jag är ju van att gå all in och nu gör jag det igen, säger Sundby till Längd.se.

Två gånger har Sundby gästspelat som långloppsåkare. 2015 blev han tvåa på Birkebeinerrennet bakom Petter Eliassen. Två år senare var han tillbaka som vinnare i samma lopp. Nu ska han vara med i ett nystartat stall.

Vid VM i Oberstdorf var Sundby inte uttagen i det norska laget utan fick utnyttja sin friplats som världsmästare på 15 km i Seefeld 2019. Att han blev sjua, bara 20 sekunder från bronset överraskade honom och hade betydelse för satsningen på långlopp.

”Ett av mina bästa lopp i livet”

– Utifrån förutsättningarna var det ett av mina bästa lopp i livet. En prestation jag är otroligt stolt över. Medalj var inom räckhåll och det gav mig verkligen inspiration att fortsätta. Innan hade jag tvivlat och tänkt att det här var min sista säsong, säger Sundby till svenska Längd.se.

Både NRK och SVT kommer att sända från Ski Classics den kommande säsongen och Sundby tror på ett ökat intresse.

– Jag har en stark tro på att att intresset kommer att öka. Här betyder det också mycket att Marit (Björgen) satsar vidare på långloppen. Jag tror också vi kommer få se Petter (Northug) i några lopp, säger Sundby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.