Martin Johnsrud Sundby famlar efter formen men hoppas att få allt att stämma på onsdagens 15 km där han har ett VM-guld att försvara. Foto: TT

Sundbys enda framträdande – när Kläbo vilas

Uppdaterad
Publicerad

Johannes Hösflot Kläbo får vila på 15 km fritt under onsdagen efter sin chockstart av VM som gett två guld. Störst uppmärksamhet på dagens norska presskonferens fick Martin Johnsrud Sundby som kommer att göra sina enda start i VM.

– Jag har tappat greppet om var jag står, säger Sundby som varit ett stort frågetecken hela säsongen.

Johannes Hösflot Kläbo inledde VM med att vinna den individuella sprinten i torsdags, slet sig igenom en tung skiathlon i lördags där han blev fyra och var avslutare i det norska sprintstafettlaget som tog guld i söndags.

För att få tillräcklig vila inför fredagens stafett över 4x10 km sparas nu superspurtaren Kläbo liksom Emil Iversen, vilket kanske var mer oväntat.

Simen Hegstad Krüger, Martin Johnsrud Sundby, Hans Christer Holund, Harald Östberg Amundsen och Sjur Röthe kommer att köra för Norge.

”Tappat greppet om var jag står”

Sundby, som plågas av långvariga ryggbesvär, har en friplats efter VM-vinsten (då 15 km klassiskt) i Seefeld för två år sedan. Även om han skulle vinna onsdagens lopp är det redan nu klart att han bara kommer att få tävla under onsdagen. Det blir hans enda framträdande i Oberstdorf.

– Ryggen har blivit bättre och formen är bra men jag känner att jag tappat greppet om hur jag står mig i konkurrensen, säger 36-årige Sundby som kommer att göra en utvärdering efter säsongen om han ska fortsätta eller inte.

– Jag känner ju att jag inte blir något bättre men jag tar inte beslut kring framtiden förrän efter att den här säsongen är klar, säger Sundby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.