Jonna Sundling gör i dag sin första tävling sedan det misslyckade 10 km-loppet vid VM. Foto: TT

Sundling efterklok – skulle stått över 10 km på VM

Uppdaterad
Publicerad

Det är få förunnat att ta ett VM-guld. Än mer sällsynt är det att ta två. Ändå lämnade dubbla världsmästaren Jonna Sundling skid-VM i Planica med viss missbelåtenhet.

Petningen i stafetten efter det misslyckade 10 km-loppet sved.

– Jag vet inte varför det inte stämde, säger Sundling.

Efter succéstarten vid VM i Planica trodde de flesta att hon var given i ett svenskt stafettlag. Men en sämre prestation på 10 kilometer fristil (Sundling blev 21:a) ledde till att hon petades till förmån för Maja Dahlqvist, som sedan spurtade ett guldtippat Sverige till en bronsmedalj.

Det sved, medger hon inför dagens sprint i norska Drammen, Sundlings första tävling sedan 10-kilometersloppet på VM.

– VM började med en rejäl topp. Men avslutningen var ju ingenting som man hade drömt om direkt. Det var ju vad det var. Jag gjorde det jag kunde på ”tian”, men det var liksom ingen bra dag. Jag vet inte riktigt varför det inte stämde. Och sedan blev jag petad från stafetten och valde själv att inte åka tremilen, säger Sundling.

Skulle stått över 10 km med facit i hand

– Det är väl något som gör att jag kanske inte känner att det var en ”fem plus”-känsla på VM. Samtidigt tangerade jag ändå mitt Oberstdorf-VM. Så på det sättet är jag väldigt glad och stolt, för det är inte alla som gör det.

Med facit i hand skulle hon kanske ha stått över 10-kilometersloppet, säger hon. Men i stället för att älta det väljer hon att blicka framåt, närmast mot dagens sprint i klassisk stil. Kvalet drar igång klockan 12.00.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maja Dahlqvist kör stafetten – Jonna Sundling ställs utanför Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.