Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jonna Sundling är tar sista platsen i stafettlaget. Foto: Bildbyrån

Sundling får köra första sträckan i stafetten

Uppdaterad
Publicerad

Det blir den dubbla världsmästaren Jonna Sundling som får chansen i det svenska stafettlaget över 4x5 km i VM i Oberstdorf på torsdagen. Hon kommer att köra den första sträckan och sedan följer i ordning: Charlotte Kalla, Ebba Andersson och Frida Karlsson.

– Det är kul och en ära att få en plats i stafetten, säger Sundling.

– Det är den svåraste uttagning som jag har gjort. Vi har en så pass bred trupp och skulle kunna ställa upp på olika sätt. Vi blandade korten hela natten, säger landslagchefen Anders Byström på presskonferensen.

Det var ett taktiskt spel innan det svenska laget släpptes så sent som möjligt. Efter att Sverige valde att skjuta på sin laguttagning till 17.00 följde Norge efter och båda nationerna släppte lagen samtidigt.

– Jag fick beskedet i går och jag är glad över att ha fått förtroendet. Jag ska ge allt för att ge Charlotte ett bra utgångsläge, säger Sundling som känner sig trygg med att åka en klassisk sträcka.

Sundling vann den individuella sprinten i torsdags och sprintstafetten med Maja Dahlqvist i söndags. Hon kommer nu utvilad till stafetten. Kalla, Andersson och Karlsson ansågs som givna inför uttagningen.

– Det är det bästa laget någonsin. Hela teamet har lyckats med att pricka formen. Mycket har gått våra väg men vi måste vara på topp i morgon och vara ödmjuka inför det, säger Charlotte Kalla.

Ebba ställs mot Johaug

Det blir Ebba Andersson som får den stora utmaningen att tygla Therese Johaug på tredje sträckan där gaspedalen lär tryckas i botten.

– Norge är favoriter. Jag känner oavsett om det är Therese eller om det är någon annan så är jag lika peppad på att ta mig an uppgiften och åka så snabbt jag kan. Hon är i storform och det är en tuff utmaning och jag gillar det, slår Ebba Andersson fast i psykkriget.

Det norska laget har lagt över favoritskapet på Sverige.

– Det är kul och jag känner mig laddad. Jag har aldrig åkt en sistasträcka men känner mig sugen på den. Jag hoppas att få gå ut först men gillar alla lägen. Jag känner mig trygg i min spurt. Mitt drömscenario är att jag kommer in först på upploppet och får vinka till publiken, säger Frida Karlsson under en del fniss.

Svahn ratades men är kvar i Oberstdorf

Det innebär att Linn Svahn inte kommer att åka. Hennes enda insats under VM är från den individuella sprinten då hon blev utslagen i semifinalen.

– Hon har varit med i diskussionen ända till slutet. Det är tufft att hon inte får åka och inte får göra som hon vill men hon tar det bra, säger Byström.

Svahn är kvar för att eventuellt få åka 30 km på lördag.

Mer från skid-VM: Frida Karlssons mamma missade silverloppet – igen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Frida Karlssons mamma missade silverloppet – igen Foto: Bildbyrån/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer