Sundling tvåa i premiären trots strul – Falla vann klart

Uppdaterad
Publicerad

Det strulade för Jonna Sundling i finalen, men svenskan stod för en mäktig upphämtning och kastade sig framför mållinjen precis framför Sadie Bjornsen som tvåa.

Norskan Maiken Caspersen Falla vann klart.

– Det var fantastiskt roligt att åka i dag, säger hon till SVT Sport.

– Det där är så starkt gjort, Jonna gjorde ett ganska dåligt finalåk, med stök och tappade positioner men ändå är hon så stark och får utdelning för det, säger SVT Sports expert Anders Blomquist i sändning.

– Jag tror hon hade varit med och hotat Falla om hon hade fått ett bra lopp i rygg, fortsätter han.

Numera har Sverige en enorm bredd på damsidan inom längdskidåkning, så trots att Frida Karlsson, Charlotte Kalla och Maja Dahlqvist slogs ut redan i kvalet så gick sex svenskor vidare till kvartsfinal.

Och där fortsatte det precis så som det ofta gjorde förra säsongen – stark svensk åkning.

”Det var en bra start”

I finalen stod till slut Stina Nilsson och Jonna Sundling för den svenska representationen. Där var det först Stina Nilsson som visade framfötterna, bakom henne strulade det för Sundling som fastnade över ett krön bakom Sadie Bjornsen och i det läget låg sist.

– Jag och Stina bufflade lite, sedan flyttade båda på sig. Det var ingen bra start, men i sista backen fick jag fritt spår och kunde gå som jag ville, säger Jonna Sundling till SVT Sport.

En stark upphämtning senare lyckades Sundling kliva in just framför Bjornsen som tvåa.

– Jag tänkte bara, fasen.. men det var en bit kvar och mycket kan hända. Det gick och det är kul att jag kunde åka i kapp och ta en andraplats.Det känns jättebra just nu Det var fantastiskt roligt att åka i dag, säger hon.

Stina Nilsson slutade till sist femma i finalen.

– Jag tyckte det var svårt i dag med föret och så, det har varit väldigt utmanande. Men jag var ändå med och kämpade om det. Det var en bra start, jag ser fram emot de nästkommande dagarna, säger hon till SVT Sport.

Hon berättade också att den axelskada som gäckat henne inte kändes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.