Petter Northug var länge Linn Svahns största idol. Foto: Bildbyrån/SVT

Svahn fick träffa Northug: ”Han var min största kärlek i livet”

Uppdaterad
Publicerad

Linn Svahn, 20, tog sin första världscupseger i karriären.

Sedan fick hon träffa barndomsidolen Petter Northug på prisutdelningen.

– Jag hade lagt upp en bild på honom på Instagram för fyra år sedan när det var min största kärlek i livet, säger 20-åringen till SVT Sport.

Den 14 december 2019 är en dag Linn Svahn, 20, kommer komma ihåg länge.

I sin första riktiga världscupstart satte hon hela världseliten på plats i schweiziska Davos när hon segrade före Sophie Caldwell och Maiken Caspersen Falla.

På den efterföljande prisceremonin fick hon sedan träffa sin barndomsidol Petter Northug som var på plats.

– Hon har ännu inte förstått vad som hänt här i dag. Hon var väldigt glad. Det är klart det är stort att ta sin första VC-seger, men sättet hon gjorde det på, med attacken i den sista backen, är något som ingen annan har, säger Northug, som är på plats och kommenterar för TV2.

”Vi kom överens om det”

När SVT Sport sedan träffar Svahn är hon överlycklig över mötet.

– Jag hade lagt upp en bild på instagram för fyra år sedan när det var min största kärlek i livet höll jag på att säga. Jag var 16 år och visste inte bättre, säger Svahn.

Vad sa ni till varandra?

– Han sa grattis och sen kom vi överens om att jag inte var Gundes dotter. Nu börjar folk veta att det finns andra Svahn än Gunde i Sverige. Jag får sätta mitt namn på kartan.

I förstapris fick hon en kälke och ost.

– Det blir övervikt på vägen hem, skrattar 20-åringen.

Här rycker Svahn och vinner sprinten i Davos:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.