VM i Oberstdorf blev en smärtsam upplevelse för Linn Svahn. Foto: TT

Svahn tvekade inför att opereras: ”Ville inte missa OS”

Uppdaterad
Publicerad

Med facit i hand inser Linn Svahn att hon skulle opererats direkt efter VM. När sedan operationen skedde sju månader senare i september kände hon ändå tvekan.

– Resultatet hade ju kunnat bli att de hittade något och vi då skulle veta att det inte skulle bli något OS, säger Svahn till norska podden ”Skisporet”.

VM i februari var ett så stort mål att Svahn hade kunnat göra vad som helst för att komma till start. Hon dolde det verkliga tillståndet med den skadade axeln, där andra muskler fick kompensera, för att inte hindras att starta. Att inte komma till start fanns inte på kartan. Hon spydde på nätterna och svimmade vid besök på sjukhuset men slog bort den irriterande smärtan i axeln.

VM genomfördes sedan med smärtstillande preparat. Samtidigt blev det ytterligare förslitningar i den skadade axeln.

– Jag tror inte att något hade kunnat få mig att inte ställa mig på startlinjen i VM. När jag har ett mål så gör jag vad som helst för att kunna nå det, säger viljestarka vinnarskallen Svahn i ”Skisporet”, en podd som spelades in på ett hotell i Östersund för två veckor sedan men som publicerades i dag.

Svahn åkte ut i semifinalen i VM och hennes tränare Ola Ravald ringde direkt och frågade:

– Du, hur är axeln egentligen? Du åker ju helt snett, anmärkte tränaren medan Svahn fylldes av en tomhet och gick själv, följd av ett gäng journalister, till hotellrummet.

Såg inte VM-finalen

– Ola, jag är helt tom, jag vet inte ens vad jag ska säga, svarade Svahn som lade sig på sängen utan att titta på finalen. Via Fis-appen kunde hon se att Sverige tagit guld genom Jonna Sundling.

Ångrar du att operationen inte skedde tidigare?

– Ja, absolut, helt klart. Men det är jättelätt att vara självkritisk. Jag hade nog varit i en annan sits nu om jag gjort operationen direkt efter kraschen, säger Svahn.

Även om hon kände att axeln inte fungerade som den skulle fick hon ändå bra svar på träningen i somras och kände att det var under kontroll. Att genomgå en operation var något hon fruktade, en tanke hon försökte tränga bort. OS var ju det överskuggande målet.

– När jag vaknade upp och de sa: ”Vet du vad Linn, det var mycket värre än vi trodde. Det fanns ingen chans att du skulle klarat av det här med enbart rehab”. Att höra det var också skönt för då visste jag att det var rätt sak att operera. Innan var jag i valet och kvalet om det var värt att operera för resultatet hade ju kunnat bli att de hittade något och vi då skulle veta att det inte skulle bli något OS, säger Svahn.

”Var ett trauma”

Det var en tung insikt som drabbade Svahn efter operationen.

– På ett sätt var det som ett trauma. Jag försökte pusha det ifrån mig. Fanns det en chans på miljonen är jag där för att ta chansen. När jag insåg konsekvenserna blev jag brydd, sorgsen, ledsen och uppgiven. Jag förlorade en viktig pusselbit i vardagen, en viktig del för mig att jobba mot något specifikt, beskriver Svahn känslan.

Svahn är självkritisk till att hon inte lyssnade på kroppens signaler efter VM.

– Jag borde ha kontrollerat det mer noggrant efter VM, det ligger på mig och vi var inte tillräckligt kritiska. Vi och de runt omkring mig har ett ansvar. Jag märkte att jag hade lite ont men det är en del av vardagen. Jag är stenhård ”det här ska jag tåla” och det tankesättet ångrar jag.

Nu är siktet inställt på VM i Planica, 2023. Hon ska göra som Therese Johaug och stå över en säsong och sedan komma tillbaka.

– Hon kom tillbaka starkare. Jag inspireras av det och en liten hemlighet är att jag ringt Ola och sagt att jag ska vinna allt i VM 2023, inte bara sprint, säger Svahn.

KLIPP: Linn Svahn missar OS efter skada – detta har hänt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.