Foto: Bildbyrån

Chocken: Linn Svahn missar OS

Uppdaterad
Publicerad

Sprintstjärnan Linn Svahns axelskada är så pass allvarlig att hon missar OS.

– I går låg jag på golvet, kramades med min hund och bara grät. Det var nog första gången jag grät så där på två-tre år, säger Linn Svahn till Expressen.

Det var i Ulricehamn i februari, två veckor före VM i Oberstdorf, som 21-åriga Svahn kraschade och slog i axeln. Vad ingen visste då, kanske inte ens Svahn själv, var att skadan var så allvarlig att hon nu missar OS. Svahn körde nämligen VM samtidigt som hon gjorde rehab för skadan.

– Det var inget jag trodde när jag ramlade och inget jag trodde efter VM eller trodde när jag startade upp träningssäsongen. Inte ens när jag låg i operationssäsongen trodde jag att det var så illa. Vi trodde att det bara skulle bli en liten rensning i axeln, säger Svahn i den norska podden ”skisporet” som spelades in för två veckor sedan men publicerades i dag i bland annat NRK.

OS i Peking 2022

Vid tidpunkten för operationen flöt träningen på bra med vissa begränsningar.

KLIPP: Nya detaljer om Svahns axelskada (19 okt)

Skadan läkte inte som den skulle, rehaben kan ha förvärrat tillståndet, och för två månader sedan var hon tvungen att få axeln opererad. Direkt när hon vaknade efter operationen kom chockbeskedet.

– Direkt när jag vaknade fick jag höra: Du kommer inte att åka OS i vinter”. Jag var nog inte riktigt medveten om att beskedet skulle vara så självklart. Att det definitivt inte blir något OS. Det har tagit mig ett tag att förlika mig med läget som det är, säger Linn Svahn till Expressen.

Mörkat beskedet i två månader

Svahn och landslagsledningen har mörkat beskedet i två månader. Svahn har velat landa och acceptera det tunga beskedet.

– Bara mina absolut närmaste. Jag har inte sagt det till fler än vad som varit nödvändigt, säger Svahn om vilka som vetat om beskedet. Inte ens de andra åkarna i landslaget har vetat om det.

Svahn har gett upp den kommande OS-säsongen men hoppas först av allt att bli skadefri och kanske tävla i absoluta slutskedet, kanske vid SM i Bruksvallarna i april.

Hon känner sig helt övertygad om att axeln kommer att läka ihop och har nu VM i Planica 2023 som sitt stora mål.

– Det är tufft och tungt att se mål och drömmar försvinna, och inte kunna göra det man mest av allt vill. Men samtidigt så drivs jag av utmaningar, och det här är kanske mitt livs utmaning, säger Svahn till det svenska skidförbundet.

Svahn slog igenom säsongen 2019-20 då hon vann sprintcupen i världscupen. Hon har elva världscupsegrar, nio i sprint och två i 10 km.

KLIPP: Detta har hänt: Linn Svahn missar OS

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Peking 2022

Mer i ämnet