Svahn vill inte bli ”nya Stina”: ”Det är jävligt tråkigt”

Uppdaterad
Publicerad

Linn Svahn, 20, slog igenom stort då hon vann sprintvärldscupen förra säsongen. Sedan dess har den tidigare sprintstjärnan Stina Nilsson valt att byta sport till skidskytte. Men Svahn ser sig inte som någon efterträdare.
– Jag tycker det är jävligt tråkigt att följa någon annans fotspår och bli den ”nya”, säger hon till SVT Sport.

Den kommande säsongen blir den första för Linn Svahn med a-landslaget så hur det blir utan Stina Nilsson har hon svårt att uttala sig om, men det faktum att hon valt att byta sport ser hon som inspirerande.

– Jag tror på något sätt att alla blir bäst av att göra det de tror på och så fort man inte gör det så tror jag det är viktigt att hitta något nytt att jobba mot. Det känns som att Stina verkligen vill hålla på med skidskytte och det i sig är inspirerande. Att hitta något man är beredd att verkligen ge sig hän till, säger Svahn.

”Jävligt tråkigt”

Är det du som tar över?

– Jag tycker det är jävligt tråkigt att följa någon annans fotspår och bli den ”nya”.

Men även om Svahn inte vill bli den nya Stina Nilsson så har hon förstås höga målsättningar.

– Jag skulle inte säga att jag har peakat, utan jag har mycket mer att ge och som jag vill göra. Det är några spännande år framöver. Om tre år så kanske jag sitter med starkare meriter här. Det kommer ett VM, sedan kommer det ett OS och sedan ett till VM, säger hon och fortsätter:

– Jag tycker att det flyter som jag vill och jag tänker inte att jag kommer att åka saktare nästa år än jag gjorde i år. Och det gick ganska bra förra året. Men det är många som vill åka fort, så det kommer bli en spännande säsong.

”Gett mig fan på att inte bli distansare”

Många sprintåkare försöker bli bättre på distans, men det är inget som Svahn är intresserad av.

– Jag har gett mig fan på att inte bli någon distansare ännu. Jag vill etablera mig och fortsätta vara stark i sprint. Sedan tror jag att jag kommer att utveckla mer än min sprintkapacitet ändå, säger hon.

KLIPP: Reportage med Charlotte Kalla

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.