Linn Svahn kämpar mot klockan inför OS. Foto: Bildbyrån/TT.

Svahns tränare om OS: ”Väldigt långt borta”

Uppdaterad
Publicerad

Skidstjärnan Linn Svahn har inlett ett specialprogram för att snabbt komma tillbaka efter sin axeloperation.

Men tränaren Ola Rawald är pessimistisk när det gäller OS-start:

– Det är väldigt långt borta att tro att hon ska komma tillbaka. Med största säkerhet blir det väldigt svårt för henne att ta sig till OS.

Den titthålsoperation som axelskadade Linn Svahn nyligen gjorde beskrivs som lyckad. Landslagsläkaren Per ”Pliggen” Andersson berättar att operationen både gav ett svar på frågan vad som gjorde att skadan inte kunde läka, och att man lyckades åtgärda problemet.

Nu har hon inlett en lång period av rehabträning med en första avstämning om tre veckor.

Omfattande skada

– Skadan var mer omfattande än vad vi trodde och om tre veckor stämmer vi av och gör en ny plan, säger Per ”Pliggen” Andersson, som inte vill spekulera i nära Linn Svahn kan göra comeback i skidspåren.

– Det som är relevant är att skapa förutsättningar så att hennes axel ska kunna läka på bästa sätt. Börjar man i detta skede ha fokus på tävlingar är det lätt att fatta felaktiga beslut.

Denna inställning att bara vara i nuet har också Linn Svahns tränare Ola Rawald. Men han signalerar samtidigt att vi inte ska räkna med Linn Svahn i OS i Peking i februari nästa år.

OS långt borta

– Det är väldigt långt borta att tro hon ska kunna komma tillbaka och gör hon det är det helt fanatiskt, men med största säkerhet blir det väldigt svårt för henne att kunna ta sig till OS. Men vi ska inte måla fan på väggen innan det är helt klart.

Ola Rawald berättar att han nu är frikopplad från all träning med Linn Svahn så länge som hon följer den rehabplan som hennes läkarteam gjort upp.

– Jag kommer tillbaka när hon kan börja träna normalt igen. När hon kan börja träna igen är inte utebliven höghöjdsträning det stora problemet. Hon måste komma tillbaka till vettig träning och det är kort tid kvar till OS, säger Ola Rawald.

Svahn skadade axeln kort före VM i Oberstdorf i februari. Före det var hon världens bästa sprintåkare med sex världscupsegrar.

KLIPP: Svahn: ”VM blev inte alls som jag hade tänkt mig” (12 mars 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.