Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lina Korsgren vann Marcialonga för första gången i karriären. Foto: Bildbyrån

Dubbla svensksegrar i klassiska Marcialonga

Uppdaterad
Publicerad

Både Lina Korsgren och Emil Persson vann långloppsklassikern Marcialonga. De gjorde det för första gången denna stora svenskdag. Båda spurtade dessutom ner norskt motstånd på det korta upploppet i den lilla byn Cavalese. 

– Det blir firande med Prosecco tillsammans laget, säger en bubblande Korsgren.

Norskan Emilie Fleten drog in mot målgången med Lina Korsgren, ledare av långloppscupen, tätt i rygg som bidade sin tid. Vid en husvägg smet hon förbi norskan och bara sprintade ifrån. Hon slängde en blick bakåt över upploppet och åkte med kransen över mållinjen och skrek ut sin glädje.

– Jag var nervös nästan hela loppet och ville verkligen vinna, vilket jag tänkte på under hela loppet. Det blir mycket firande med Prosecco tillsammans laget i kväll. Jag hade en plan att rycka vid Val di Fiemme (16 km kvar), säger en glädjestrålande Korsgren till arrangören i Kanal 9:s sändning.

Svenskan Ida Dahl slutade trea. Det var de tre som var loss efter Korsgrens ryck.

Persson sparade energi till sista backen

Den svenske doldisen Emil Persson vann herrklassen över 70 km klassiskt efter en hård spurtuppgörelse med Tord Asle Gjerdalen.

– Det var en fantastisk dag, allt fungerade. Jag sparade så mycket energi jag kunde till den sista backen. Jag bara gick för det på slutet. Jag tar nog en öl eller kanske champagne och firar i kväll, säger Persson.

En handfull åkare var samlade när man nådde målbyn i det dimhöljda Cavalese efter tuff uppförskörning på slutet. Ryssen Ermil Vokuev drog upp spurten i de trånga gränderna men Gjerdalen tog över och fick Persson i rygg. När man svängde in på det korta upploppet tog Persson över och vann med 0,3 före en besviken Gjerdalen.

Persson är inte känd för den större publiken men vann två lopp i Ski Classics förra säsongen. Han leder nu långloppscupen.

Britta Johansson Norgren och Linn Sömskar saknades efter köldskador i La Diagonela, Schweiz, för två veckor sedan.

KLIPP: Fredriksson förklarar riskerna med extrem kyla

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fredriksson förklarar riskerna med extrem kyla Foto: SVT / Britta Johansson Norgren

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer