Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Johan Häggström. Foto: Bildbyrån

Svenska herrarnas skräll – tog en andraplats: ”Det är helt sinnessjukt”

Uppdaterad
Publicerad

Efter de svenska damernas triumf i Dresden så stod de svenska herrarna för en fin skalp när Marcus Grate och Johan Häggström tog en andraplats i sprintstafetten. Den andra pallplatsen för Johan Häggström som i går tog en tredjeplats i den individuella sprinten.
– Det är helt sinnessjukt. Det var inte det jag hade tänkt mig i dag, säger Marcus Grate till SVT Sport.

Dresden är en lyckosam världscuport för de svenska sprintåkarna, det var extra tydligt efter dagens tävlingar. Efter att Maja Dahlqvist och Linn Svahn körde hem segern i damernas sprintstafett så stod det svenska herrlaget med Johan Häggström och Marcus Grate för en mindre skräll när de tog hem en andraplats. Marcus Grates första pallplats i världscupen.

– Det är helt sinnessjukt. Det var inte det jag hade tänkt mig i dag, säger Marcus Grate till SVT Sport.

Senast ett det var svenska herrar på pallen var för två år sedan, även då i Dresden. Då var det Teodor Petersson och Emil Jönsson, i dag inledde firma Grate/Häggström stabilt. Svenskarna hade häng på de två norska lagen och fransoserna under hela loppet. Efter åtta sträckor blev det dramatik när Marcus Grates stav gick av. Turligt nog för Grate så skedde stavbrytet strax innan växlingszonen och svensken kunde byta stav utan någon större tidsförlust.

Helgens andra pallplats för Häggström

Efter elva växlingar var det dags för Johan Häggström att ge sig ut på de sista 650 meterna för eftermiddagen. Sverige låg då fyra bakom två norska lag och frankrike. Men Johan Häggström stod för en kraftfull insats när tempot höjdes rejält i Dresden. Häggström gick om de två norrmännen men kunde inte rå på Frankrike med Lucas Chanavat på sistasträckan. Chanavat var nio hundradelar framför Häggström över mållinjen men andraplatsen får ses som hedersam och ett fin skalp för Grate och Häggström.

Marcus Grate låg i ordentligt i sin sistasträcka och kunde ge Häggström fina förutsättningar inför avslutningen.

– Jag vet att ”Häggas” är jättestark så när jag fick chansen att gå med honom i stafetten så var det bara ta den och ge honom de bästa förutsättningarna vid varje växling, sade Marcus Grate efter stafetten.

En extra fin helg för Johan Häggström som efter tappet i slutet på Tour de Ski kom tillbaka ordentligt i Dresden. En tredjeplats under gårdagens individuella sprint och en andraplats i dag är resultatet efter helgen i Tyskland.

– Det kändes bra redan i semin, att kroppen svarade bra när jag tryckte till. Grate tryckte på ordentligt på hans sistasträcka så jag kunde gå i rygg på de framför. Då var det bara att trycka allt vad jag pallade och kroppen svarade bra igen, säger en nöjd Johan Häggström efter loppet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer