Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån.

Svenska storfavoriten saknas: ”Det är lite press nu”

Uppdaterad
Publicerad

Emma Ribom har vunnit båda världscupssprintarna hittills men fick kasta in handduken på fredagseftermiddagen efter sjukdomssymptom.

Men förväntningarna på Sverige är fortsatt stora.

– Vi har tagit en dubbel i varje sprint så det är lite press nu, säger landslagschefen Anders Byström.

Emma Ribom tog sin första världscupseger i premiären i finska Ruka och helgen därpå blev succéstarten än mer glimrande med en ny sprintseger.

Men vinstraden fick ett abrupt slut redan innan helgens tävlingar i Beitostölen.

Ribom fick resa hem i dag efter att ha känt sjukdomssymptom.

– Hon hade varit storfavorit men det är tur att vi har fler duktiga tjejer i laget. Men för Emma själv är det tråkigt, hon hade kunnat fortsätta på en väldigt fin rad, säger Byström.

”Bana som passar”

Bakom Emma Ribom har det varit svenskt i de båda tidigare sprintarna. Första helgen var Johanna Hagström tvåa och senast var det Maja Dahlqvist. De båda finns kvar som stora svenskhopp.

– Det är en liten annan bana här, med lite mer fart. Det ska nog passa bra, jag gillar när det går lite fort, säger Dahlqvist som lider med Ribom.

– Man vill alltid ha de bästa på start och ha slagit de bästa när man vinner. Jättetråkigt för Emma, säger Dahlqvist.

”Försöka bita i”

Landslagschefen Anders Byström tycker att den fina svenska starten kommer med förväntningar.

– Vi har tagit en dubbel i varje sprint hittills så det är lite press nu, säger han och ler.

– Nä, men vi ska inte försvänta oss det varje helg. Jag tror att båda två har en bra chans. Men det kommer att bli tufft mot norskorna och flera andra. Vi får bara försöka bita i och fortsätta den här fina sviten.

Förutom Emma Ribom saknas även Anna Dyvik, som blev sjuk i veckan, samt sprintspecialisterna Linn Svahn och Jonna Sundling sedan tidigare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.