Foto: Bildbyrån

Svenska vallachefens oro: ”Vi kommer få påhälsning av polisen”

Uppdaterad
Publicerad

En av de giftigaste typerna av fluorvalla är förbjuden från och med den här säsongen. Men det internationella skidförbundet, Fis, har fortfarande inget tillförlitligt testverktyg för att undersöka skidorna – däremot kan landslagen kontrolleras av myndigheter på plats på tävlingsorterna. Svenska landslagets vallachef är orolig att otillåtna preparat kan ha smugit sig in i den godkända vallan.

–  Jag kan tänka mig att vi i till exempel Tyskland kommer få påhälsning av polisen, säger Sveriges vallachef Petter Myhlback till SVT Sport.

Planen var att all fluorvalla redan skulle vara borta från världscuplopp och mästerskap, eftersom det finns höga halter av giftiga ämnen i skidvallor – ämnen som inte bryts ned i naturen och är skadliga för människor, djur och växter.

Men nu är det bara en viss typ av fluorvalla som förbjuds från och med den här säsongen. Det handlar om vallaprodukter som är framtagna med så kallad C8-teknologi.

– Då lutar man sig mot en EU-lagstiftning, att det är förbjudet i EU att ha sådana produkter som innehåller C8, förklarar Petter Myhlback.

Men trots att det svenska landslaget använder sig av tillåten valla finns en osäkerhet. För Fis har fortfarande inte lyckats få fram ett tillförlitligt testverktyg för att kunna kontrollera vilken typ av valla som används på åkarnas skidor.

– C8 är förbjudet, det som kommer ske är att vi kommer få besök i lastbilen utav myndigheter. 

Under varje världscuphelg?

– Nej, det vet jag inte. Men jag kan tänka mig att vi i till exempel Tyskland kommer få påhälsning av polisen där. Och då handlar det ju om varusmuggling. Det handlar inte om en regel som Fis har instiftat utan om vi tar in olagliga produkter i landet. Och naturligtvis, eftersom jag står och berättar om det här, så gör vi allt för att få bort allt det där. 

– Men den är lite läskig.

Hur då läskig?

– Nej, men säg att det är en vallatillverkare som säger att ”det här är rent C6-fluor, det här kan ni tävla på.” Då lägger ju jag den tilliten till den här vallafabrikanten, men då måste jag i min tur skicka iväg det på analys innan vi kan tävla på det. 

För Fis kan fortfarande inte ta upp en skida och kolla?

– Nej, det kan de inte. Och det här blir ju en kemisk analys som kommer ta någon vecka innan man får resultat på det. 

– Fluorförbudet, det gladdes vi åt. Men det här är lite oroväckande. Det är inte att vi kommer få långsamma skidor, det är jag inte orolig för. Men just att vi kan känna en rättsosäkerhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.