För Anton Karlsson blev andraplatsen i Vasaloppet en skön höjdpunkt i skidkarriären. Foto: Bildbyrån.

Svensken slutar efter tårarna i Vasaloppet

Uppdaterad
Publicerad

Anton Karlsson tog en pallplats i långloppskarriären. Det var när han blev tvåa i Vasaloppet för en månad sedan.

Nu slutar 31-åringen och hoppas kunna gifta sig.

– Jag har fått ut det jag hade i mig som skidåkare, säger Karlsson.

När Karlsson åkte i mål som tvåa i Vasaloppet var han ännu mer rörd än den vinnande norrmannen Tord Asle Gjerdalen. Tårarna rann efter kinderna.

– Det här var otroligt känslosamt. Det är glädjetårar. Jag opererade ryggen för 16 månader sedan på dagen i dag och jag har haft den här dagen i bakhuvudet sedan dess. Att äntligen få ut precis allting, perfekta skidor och perfekt kropp på den här dagen betyder mycket, sade Anton Karlsson i SVT:s sändning och släppte snabbt tanken på att målet var att vinna loppet.

”Var inte redo”

Karlsson gjorde sin första hela säsong i Ski Classics 2017-18. Redan i höstas bestämde sig Karlsson för att det skulle bli den sista säsongen. Så blev han tvåa i Vasaloppet och det kom ett visst tvivel.

– Jag var tvungen att tänka över beslutet igen men ganska snabbt kom jag fram till att det var rätt beslut. Jag var inte redo att göra de uppoffringar med familj och vänner som krävs. Jag ville inte fortsätta utan att kunna ge hundra procent, säger Karlsson till Ski Classics hemsida.

Friade för två år sedan

Förra veckan meddelade flickvännen Elin Mohlin att hon lade skidorna på hyllan. Efter Vasaloppet hoppades paret få till ett bröllop till sommaren, frieriet kom redan för två år sedan, men pandemin har kommit emellan och den spökar fortfarande.

– Det ser inte så bra ut nu heller. Vi får vänta och se när det är möjligt att hålla ett bröllop, säger Karlsson.

KLIPP: Anton Karlsson tvåa – då brister det: ”Att få ut precis allt... betyder mycket” (7 mars 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.