Foto: Skärmdump/Montage

Johanna Ojala: ”Det här är inte OK”

Publicerad

”Jag tänkte mest bara 'oh no'. Det här är inte OK”. Så reagerade SVT:s expert Johanna Ojala när hon såg Calle Halfvarssons sexistiska musikvideo.

På torsdagen kliver Sveriges klart största medaljhopp på herrsidan in i skid-VM i Seefeld, Österrike.

Men han har sett till att skidvärldens fokus hamnat på helt annat håll, genom att producera en musikvideo med norska NRK:s – tillika tidigare svenska landslagsmannen – Robin Bryntesson.

– Calle Halfvarsson borde fokusera på VM-tävlingar, så kommer det här nu, säger SVT Sports längdskidexpert Johanna Ojala.

– Jag förstår att de vill jäklas med Norge och göra en kul grej. Det är vad ”Helt Ramm”(NRK:s satirprogram, reds. anm) går ut på, alltså Norge-Sverige-kampen. Så det förstår jag att Calle ställer upp på. Men inte med den texten och videon.

”Går över gränsen”

Johanna Ojala är märkbart upprörd över videons innehåll.

– De går över gränsen. Sverige mot Norge-grejen kan man alltid skoja om, frågan är hur man gör det. Sexismen i videon tycker jag inte passar sig alls.

– Calle och Bryntesson hade kunnat göra det med finess. De tycker jag inte man gör nu.

Hur kommer det påverka hans åkning i morgon, tror du?

Jag tror inte det är till hans fördel, han fokuserar på fel saker. Han kanske har en plan för hur han ska hantera detta, det har jag inte en aning om.

SVT:s expert tycker att både Robin Bryntesson och Calle Halfvarsson står för ett stort svek mot sina yngre följarskaror.

– Jag tycker inte det är okej, framförallt mot unga fans. Det är inget jag vill att mina kids ska se.

Fredriksson: ”Hade kunnat vara en bättre text”

Mathias Fredriksson, även han expert på SVT, hade inte velat att videon släpptes i det här läget.

–  Hade jag varit Calle hade jag hellre sett att den släpptes senare under VM:et.

Fredriksson: ”Om det blir energiläckage för Calle efter det här återstår att se”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer