Helene Marie Fossesholm stöttar sig på Therese Johaug i Lillehammer i december 2021. Foto: TT

Talangen som försvann – Fossesholm får inte köra i Lahtis

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan åkte den då 19-åriga Helene Marie Fossesholm den avslutande sträckan när Norge vann VM-stafetten i Oberstdorf. Och nämndes som Norges stora hopp när Therese Johaug skulle dra sig tillbaka. I stället blev det talangen som försvann.

– Vi har inte hört det sista från henne, säger tränaren Sjur Ole Svarstad.

Fossesholm finns inte med i truppen till världscupavslutningen i Lahtis fredag till söndag. Nästa tävling för Fosseholm, som blivit 21 år, kan bli de norska mästerskapen i Tolga 29-30 mars med bland annat tremilen.

Efter framgången för två år sedan blev det ett tungt fjolår och Fossesholm lade ner säsongen efter OS i Peking och hon hade bara två placeringar bland de tio bästa i världscupen.

Den här säsongen blev det bara en topp 10-placering, vilket inte räckte för att bli uttagen till VM i Planica, där de norska damerna gjorde bättre ifrån sig än förväntat och tog bland annat hem damstafetten.

Fossesholm valde att hoppa av den skandinaviska cupen i Madona i början av mars.

Övergången till att bli senior kan vara tuff

– Hon kände sig sliten efter en tidigare tävlingshelg och var inte i skick att tävla, säger landslagstränaren Sjur Ole Svarstad till norska VG.

Fossesholm har via det norska skidförbundet medelat att hon inte gör några intervjuer förrän säsongen är över.

Svarstad säger att övergången från junior till senior kan vara tuff.

– Det handlar om att låta det ta den tid det tar, att bygga sten för sten och inte bli för ivrig. Vi måste hitta den rätta balansen. Vi har inte hört det sista från henne, säger Svarstad.

På herrsidan stannar Sjur Röthe och Hans Christer Holund hemma efter att ha fått covid-19 efter VM.

Fossesholm fick hjälpas från banan efter världscuptävlingen i Lillehammer (5 december 2021):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.