Marcus Grate under kvartsfinalen på skid-VM. Foto: Viaplay

Therese Johaug ville se Marcus Grate diskad

Uppdaterad
Publicerad

Marcus Grate var inblandad i en incident när Håvard Solås Taugböl gick omkull i kvartsfinalen. NRK:s expert Therese Johaug hade velat se Grate diskad.

– Hon har inte åkt jättemånga tuffa sprintlopp, svarar Grate som friades helt av juryn.

Det var i det fjärde kvartsfinalheatet som Grate fällde ut en arm i kamp om positionerna.

– Det är en klockren diskning på Grate, säger den norska sprinttränaren Eirik Myhr Nossum och får medhåll av Therese Johaug, expert på NRK. 

Det var stökigt i herrkvartarna när åkarna försökte hitta rätt i det lösa spåret.

– Jag upplever att det finns en lucka på innern. Om jag inte går på den luckan ska jag inte stå på start heller, man måste gå på de tajta luckorna. I sprint handlar det om att gå på lite instinkt, säger Grate till SVT Sport.

”Johaug har inte åkt jättemånga tuffa sprintlopp”

– Det är han som börjar tacklas och han är lite mindre och jag kanske trycker till lite för mycket. Det lät som om han var ganska arg på mig, säger Grate och spricker upp i ett leende men hoppas att det inte är några hard feelings.

Therese Johaug ville se dig diskad?

– Så såg inte juryn på det utan att de såg det som en race incident. Hon har inte åkt jättemånga tuffa sprintlopp heller, säger Grate.

Taugböl hade en annan uppfattning.

– Jag försvarade min position och han går in väldigt tajt och förstör för mig. Det är jävla irriterande att han åker på det sättet för att ta sig vidare. Det är tråkigt och jag är förbannad, säger Taugböl till SVT Sport

Johaug: ”Det är brutalt”

– Stackarn, Håvard. Han har laddat upp med många tusen träningstimmar, men knuffas ut. Det är brutalt, säger Therese Johaug i NRK.

Grate fick dock inte ens en varning och kunde gå till semifinal som luckyloser. Den norska protesten avslogs av juryn.

Han var trea i heatet som vanns av Jules Chappaz, Frankrike, före Michal Novak, Tjeckien.

– Taugböl hade inte ramlat om inte Grate knuffat på honom. Det är kontakt och jag hade inte protesterat om det blivit en diskning, säger SVT Sports expert Mathias Fredriksson.

En samanbiten Taugböl stormade genom målfållan och försvann.

Grate blev sist som sexa i sin semifinal, elva sekunder efter täten. 

– Jag orkade inte alls i semin och har den återhämtning som krävs men det är inte mycket som saknas, även om det såg ut som det, säger Grate.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.