Thomas Wassberg om Angers historiska guld: ”Överlägsen”

Uppdaterad
Publicerad

Edvin Anger, 19, tog SM-guld i sprint.

Det har aldrig hänt att en junior lyckats med det, Åsarna-åkaren är därmed historisk och hyllas nu av Thomas Wassberg.

– Det som var fascinerande var att han var så överlägsen, säger legendaren till SVT Sport.

Edvin Anger är 19 år och går fortfarande på skidgymnasiet i Mora. På lördagen tog han hem SM-guldet i sprint i överlägsen stil, han ledde både kvartsfinal, semifinal och final från start till mål.

Thomas Wassberg, som har fyra OS-guld och tre VM-guld, har själv aldrig vunnit ett SM-guld som junior. Hans första kom på SM 1979 i Mora, då var han 23 år. Han är numera ordförande i Åsarna IK och är på plats i Piteå.

– Det såg bra ut från början, försöket, kvart, semi, hela vägen.

– Det som var fascinerande var att han var så överlägsen, det var inget snack om saken, säger Wassberg.

SM-guldet historiskt – yngst någonsin

Ingen junior har tidigare vunnit SM-guld på stora SM på herrsidan. På damsidan har det hänt, bland annat Charlotte Kalla vann guld på SM 2007, som junior.

– Det går inte riktigt att tänka i de banorna, det känns orealistiskt, man förstår inte riktigt nu vad det är man har gjort, säger Anger till SVT Sport.

Wassberg var snabb med att gratulera 19-åringen till bedriften.

– Han kom efter loppet och gav mig en stor kram, alla ledare lyfte upp mig. När Wassberg kommer och ska lyfta upp en till himlen är det stort, det är inte så många han har gjort det med, säger Anger.

Wassberg värvade Anger – minns första mötet

Edvin Anger värvades till Åsarna 2020 från moderklubben IFK Hedemora i Dalarna. Wassberg och Larry Poromaa (före detta vallachef i landslaget och pappa till William) åkte och träffade Anger.

– Han visade framfötterna redan då och var intressant, vi gjorde en chansning helt enkelt, en bra chansning.

– Det blev kanon, säger Wassberg.

Anger minns mötet.

– Vi träffades på en restaurang i Mora, jag var lite smånervös, de är ganska stora profiler i längdvärlden, alla bord kollade på Wassberg, säger han.

KLIPP: Edvin Angers skrällseger

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.