Anders Aukland. Foto: TT

Trots narkotikabrottet: Aukland fortsätter samarbetet med Northug

Uppdaterad
Publicerad

Cykelteamet Uno-X har brutit avtalet med Petter Northug efter att polisen hittat kokain i hans hem.

Men det är inte aktuellt för långloppsveteranen Anders Aukland.

– För mig blir det helt fel att ta avstånd från honom nu, säger Aukland till NRK.

Under lördagen, dagen efter att Petter Northug i sociala medier berättat att norsk polis hittat kokain i hans hem, valde cykelteamet Uno-X att bryta sitt avtal med Northug. För 47-årige Anders Aukland, som använder Northugs glasögon, är det däremot inte ett alternativ.

– Det som hänt är först och främst väldigt trist. Petter är både en vän och en samarbetspartner. I det här fallet är det svårt att säga något positivt om det han gjort och att identifiera sig med hans värderingar, men för mig blir det helt fel att ta avstånd från honom nu, säger Aukland till NRK.

Långloppsveteranen, som har OS- och VM-guld på meritlistan, medger dock att han funderade mycket kring sitt samarbete med Northug efter att nyheten kom ut i går.

– Men jag bestämde mig ganska snabbt för att jag vill fortsätta att stötta honom. Petter behöver stöd och hjälp, inte att folk tar avstånd från honom.

Sms-kontakt med Northug

Under fredagskvällen skickade också Aukland ett sms till Northug och fick ett kort svar tillbaka.

– Jag hoppas och tror att han gör något positivt av det här och att han kan få bukt med de problemen han uppenbarligen har.

Det var under gårdagen som Petter Northug berättade att norsk polis hittat kokain i hans hem. Dessförinnan hade skidprofilen stoppats av polis i en fartkontroll efter att ha kört 168 kilometer i timmen på en 110-väg.

”Jag har gjort ett stort misstag. Jag körde allt för fort och blev även tagen till akuten för blodprov. Dessutom hittade polisen en mindre mängd narkotika hemma hos mig. Det rör sig om kokain”, skrev Northug på sociala medier i går.

KLIPP: Skandalerna kring Northug – detta har hänt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.