Svenska laget åker till världscupfinalen i Kanada och USA. Foto: Bildbyrån

Trots Norges besked – Sverige tävlar i världscupen

Uppdaterad
Publicerad

Sent i går meddelade norska längdlandslaget att det ställer in sin medverkan i Kanada och USA. Sverige tänker annorlunda och kommer att köra världscupen som planerat.

– Fis har meddelat att tävlingarna ska gå enligt plan och vi planerar för det, säger längdchefen Daniel Fåhraeus till SVT Sport.

I helgen väntar sprinttävlingar i kanadensiska Quebec och nästa vecka fortsätter världscupen i USA med sprint i Minneapolis och sedan distanstävlingar i Canmore nästa helg. Det norska landslaget nobbar tävlingarna på grund av hälsorisken med coronaviruset.

Det svenska sprintlaget är redan på plats i Kanada och man planerar att köra samtliga tävlingar som planerat.

Vinterstudion

– Vi följer myndighetsbeslut och sent i går hade vi möte med Fis. Vi har till och med haft kontakt med ambassaden i Quebec som följer utvecklingen i Kanada och har kontakt lokala myndigheter. Fis har meddelat att tävlingarna ska gå enligt plan och vi planerar för det. Vi håller täta kontakter och hoppas att tävlingarna blir av, säger längdchefen Daniel Fåhraeus.

Blev du förvånad över Norges beslut?

– Vad jag tycker är egentligen helt oväsentligt. Sedan tycker jag att det är tråkigt inte Norge åker, men det är ett beslut som vi inte kan påverka. De skulle åka i går och uppenbarligen har de tagit ett annat beslut än vad vi gjort.

”Märklig situation”

Han berättar vidare att det i dagsläget inte finns några restriktioner i Sverige.

– Det ser likadant ut i Kanada och vi följer utvecklingen och avresan är planerad sedan tidigare.  Vi har vänt och vridit på alla tänkbara scenarior ända tills i måndags då sprintlaget stack iväg. Vad jag förstod for Ryssland även i måndags och Finland i går.

– Det är verkligen en märklig situation som vi ställts inför då tajmingen är tråkig.

Vad kom fram under mötet med Fis?

– Att tävlingarna ska gå enligt plan och de kommer hålla oss uppdaterade.

Hur har åkarna reagerat på beslutet?

– De har inte reagerat så mycket, och vi har informerat internt. Det har i alla fall inte nått mig och vi hoppas och tror att det här ska gå bra.

Reser på fredag

På fredag är tanken att distansåkarna ska åka iväg från Sverige till USA för avslutningen i världscupen.

– Vi får följa utvecklingen och får hoppas att det går enligt plan. Annars får vi ta besluten som är nödvändiga.

Så dödligt är coronaviruset jämfört med andra sjukdomar (10 mars 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet