Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Linn Svahn har inte gett upp totalsegern i världscupen – hör henne om duellen med Jessie Diggins. Foto: Bildbyrån

Tufft för Linn Svahn – får svårt att komma ikapp Jessie Diggins: ”Hon är storfavorit”

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan halverade Linn Svahn avståndet upp till Jessie Diggins i den totala världscupen.

Men i Holmenkollens femmil hade Svahn det tufft – och erkänner att det nu blir svårt att komma ikapp amerikanskan.

– Hon är storfavorit, säger hon.

Efter att Jessie Diggins överraskande missat att ta sig vidare från kvalet i Lahtis sprint fick Linn Svahn helt plötsligt en viss chans att komma ikapp amerikanskan i den totala världscupen.

Men Svahn hade en tuff femmil i Holmenkollen på lördagen. Hon tappade kontakten med klungan efter ungefär halva loppet, och slutade till slut elva – nästan fem minuter efter segrande Frida Karlsson och en placering efter Diggins.

– Jag har aldrig gjort en femmil tidigare, så det var svårt att veta vad man ska förvänta sig. Men det är krävande, det är det, säger hon till SVT Sport.

Du hängde ju med bra fram till skidbytet, sen tappade du en hel del. Vad hände där?

– Det går ju fort. Jag hänger och sladdar och sen tappar jag dem liksom.

Svahn: ”Hon är storfavorit”

Eftersom Svahn tog en del bonuspoäng i början av loppet är avståndet till Diggins i princip oförändrat, och amerikanskan har nu 157 poängs försprång med tre tävlingar kvar.

– Hon är storfavorit och leder ganska klart. Hon har en tävling mer än mig och det ska mycket till för att det ska förändras, men jag ska göra ett försök, säger Svahn.

Diggins: ”Är stolt”

Även Diggins hade en tuff dag, och slutade tia, över fyra minuter efter Frida Karlsson.

– Jag är stolt över mig själv. Jag försökte bara göra mitt bästa hela tiden. Jag började krampa med 25 kilometer kvar att köra, vilket var jobbigt, säger hon, och fortsätter:

– Varenda muskel i min kropp krampade vid ett eller annat tillfälle. Så jag försökte bara röra de muskler som jag kunde.

Du slutade trots allt framför Linn Svahn, hur pass viktigt var det?

– Jag gjorde bara allt jag kunde och försökte bara åka ett snabbt lopp. Jag tar bara ett ögonblick i taget och en dag i taget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.