Anders Byström, landslagschef för längdskidåkarna. Foto: Bildbyrån.

Unikt testlopp för svenska skidstjärnorna

Uppdaterad
Publicerad

I stället för världscup kör de svenska skidstjärnorna en speciell träningstävling i Östersund i helgen.

Det ovanliga? Alla åkare kommer att använda samma valla.

– Jag tror inte att det hänt någon gång tidigare i Sverige, säger landslagschefen Anders Byström.

När världscupen i norska Lillehammer, som skulle avgjorts i helgen, sköts upp beslutade svenska landslaget att arrangera två träningstävlingar i Östersund. En sprint och ett distanslopp.

– Vi har flera åkare i de olika landslagstrupperna som inte fått tävla på länge. Därför är det viktigt för oss att arrangera dessa tävlingar enligt de coronarestriktioner som finns, säger Anders Byström.

Delar ut wild cards

Landslagsledningen har bjudit in ett 30-tal åkare, jämnt fördelat mellan damer och herrar. Merparten är landslagsåkare, men några wild cards har också delats ut efter bra insatser i Sverigepremiären i Bruksvallarna för två veckor sedan.

Alla åkare kommer att tävla på samma vallning.

– Det är unikt och jag tror inte att det hänt någon gång tidigare i Sverige. Jag vet att det hänt på en ungdomstävling i Norge, säger Anders Byström.

Anledningen är att landslagsledningen vill undvika att åkarnas servicepersonal från respektive klubbar ska åka till Östersund – på grund av coronarestriktionerna.

Därför ska varje åkare välja ut ett skidpar som de lämnar in till landslagsvallarna för vallning.

Dessutom avslöjar Anders Byström ytterligare en poäng:

-Vi kommer inte att använda fluorvalla, vilket ju är helt i tiden.

Debatten om fluorvallan har varit infekterad i skidvärlden. I höstas sköt Internationella skidförbundet (Fis) upp förbudet som börjar gälla först näst säsong.

Inga officiella läger

Tidigare i veckan meddelade Sverige att man följer Norge och hoppar av de kommande världscuperna i Davos och Dresden av rädsla för covid-19.

Det innebär nytt upplägg för åkarna åtminstone fram till årsskiftet.

– Vi kommer inte att ha officiella läger eftersom åkarna redan har egna planer. Men vi kommer att erbjuda tränarhjälp på plats för varje landslagsåkare, säger Anders Byström.

KLIPP: Frida Karlsson: ”Fick upp hoppet och så får vi den här käftsmällen” (04 december 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.