Bekräftat: Sundby petas från landslaget

Uppdaterad
Publicerad

Han blev världsmästare så sent som för ett drygt år sedan. Men till hösten är Martin Johnsrud Sundby, 35, petad från det norska landslaget. Orsaken är bland annat att truppen ska bantas ner.

– Det är som att frun tar ut skilsmässa, säger norrmannen till NRK.

Martin Johnsrud Sundby vann världscupen för tre år sedan och 2019 blev 35-åringen världsmästare på 15 kilometer i Seefeld.

Men efter en tung fjolårssäsong utan en enda individuell pallplats kommer Sundby ställas utanför landslagstruppen, för första gången på 13 år, till hösten. Det bekräftar han för NRK.

– Det är som att frun tar ut skilsmässa efter 30 år och inte vill ha dig i laget längre. Det är en oerhört konstig känsla, säger Sundby som har varit en del av landslaget i 13 år.

En del i petningen ligger i att landslaget kommer bantas från 15 män till 12 på grund av dålig ekonomi i förbundet.

– Jag har haft goda resultat som har räddat min plats lite, säger Sundby som nu petas.

Kommande säsong väntar VM i tyska Oberstdorf i februari och mars. Där är Sundby garanterad en plats då han är regerande mästare på 15 kilometer intervallstart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.