Sondre Turvoll Fossli. Foto: Bildbyrån

Tvingas lägga av efter hjärtstoppet – i tvist med norska förbundet

Uppdaterad
Publicerad

I går meddelade Sondre Turvoll Fossli att han lägger av på grund av det hjärtstopp han drabbades av.

Nu har sprintspecialisten hamnat i en rättslig tvist med det norska skidförbundet.

– Det viktigaste för mig är att bli behandlad rättvist, säger han till norska VG.

Den 12 augusti 2019 stannade Sondre Turvoll Fosslis hjärta under en biltur utanför Oslo.

I dag lever 26-åringen med en inopererad pacemaker och numera är han också skidpensionär.

Under fredagen meddelade sprintspecialisten, om än väntat, att han blivit avrådd av läkare från att fortsätta. Det innebär att karriären är över.

– Det är trist, för det var inte bara ett jobb, utan en livsstil jag haft sedan jag var en liten pojk, säger han till norska VG.

Men avskedet från skidlandslaget har inte varit smärtfritt. Sondre Turvoll Fossli har nämligen hamnat i en rättslig tvist med det norska skidförbundet.

I rättslig tvist

Det tvära hjärtstoppet ledde också till en ekonomisk oro för norrmannen. Detta eftersom förbundet menar att hjärtstopp inte är en yrkesskada och därför inte ska täckas av försäkringen som går under idrottsolycka med inkomstförlust, något som Fossli anser sig ha rätt till.

Detta har lett till att 26-åringen, som tog en världscupseger i karriären (i Ruka 2015), har anlitat advokat. De kostnaderna har redan skenat iväg till cirka 50 000 kronor.

– Det har gått lite snabbt i svängarna, men jag hade hjärtstillestånd och måste tänka på mig själv och framtiden. Det har jag rätt att göra. Jag hade hoppats att skidförbundet skulle ha betalat advokaten själv för att se vad försäkringen som de har täcker. För mig som individ är 50 000 ett betydande belopp. Som elitidrottare har jag lärt mig att arbeta hårt. Jag ger inte upp. Det viktigaste för mig är att behandlas rättvist.

Det norska skidförbundet vill inte kommentera ärendet för VG.

ARKIV: Norske skidåkaren om hjärtstoppet: ”Glad att jag lever” (6 september 2019)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.