Daniel Fåhraeus och Ola Strömberg. Foto: Bildbyrån.

Därför hoppar längdchefen av

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett och ett halvt år på posten som längdchef lämnar Daniel Fåhraeus sin tjänst.

Utåt har det förmedlats att Fåhraeus har valt att sluta för en ny tjänst på hemmaplan i Piteå – men enligt uppgifter till SVT Sport är den verkliga orsaken en annan.

– Det är inte så enkelt att min väg är den rätta heller, säger Fåhraeus till SVT Sport.

Längdchefen Daniel Fåhraeus lämnar sitt uppdrag på skidförbundet. Utåt har det målats upp en bild av att det handlar om att han fått ett nytt jobb, men SVT Sport kan avslöja att det även finns andra anledningar till avhoppet.

En orsak är att det finns delad syn på ledarskapet inom förbundet.

Olika syn på ledarskap

Enligt en intern mejlväxling som SVT Sport har tagit del av handlar det till stor del om att parterna har olika syn på ledarskap, något som förbundsledningen av allt att döma vill hålla hemligt.

Förbundsdirektören Ola Strömberg skriver: ”Jag tror det vore mycket olyckligt att ens yppa något om att det finns olika syn på ledarskap – inte externt, inte internt”.

Han fortsätter:

”Och att vi inte andas eller än mindre pratar om att anledningarna är några andra än att det var ett nytt spännande jobb som dök upp.”

Daniel Fåhraeus skriver att ”det gnager lite i ryggmärgen” att inte säga något om att de har lite olika syn på ledarskap.

”Det är inte problemet”

Till SVT Sport bekräftar Daniel Fåhraeus att det finns en delad syn på ledarskap.

– Jag lämnar för att jag fått en ny chans som kommer väldigt sällan här uppe. Sen att vi har olika syn på saker är helt normalt. Det är en del men det är inte problemet.

– Det finns ingen schism eller något sådant bakom utan det är samtal som förs. Man gnuggar saker och ting ”hur ska vi göra, vad tycker du”.

Är det du och Ola Strömberg som har olika syn på ledarskap?

– Nej, det är generellt när vi pratar i ledningsgruppen. Jag är väldigt relationsfokuserad. Jag har respekt för att om man fokuserar för mycket på en sak är det något annat som kanske blir lidande.

Så du vill lägga mer tid på relationsbitarna än vad ledningen vill?

– Jag skulle påstå det, att jag är extrem i att lägga mycket tid på att bygga relationer. Det är inte så enkelt att min väg är den rätta heller. Här kommer jag in och pratar om saker som inte varit uppe så mycket och så ska man anpassa sig efter det.

Ola Strömberg svarar så här på frågan om varför han ville hemlighålla den delade synen på ledarskap.

– För det första är ordet ledarskap ett väldigt stort ord, sen har alla i en ledningsgrupp olika sätt att se på saker. Den här typen av frågor, om man ska grunda i dem, det tar väldigt mycket tid.

KLIPP: Fåhraeus: ”Alla dagar jag kan få är värdefulla” (7 februari 2020)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.