Calle Halfvarsson Foto: BildbyrånVisa alla (3)
Visa alla (3)

Vad har hänt med svensk längdskidåkning på herrsidan?

Damerna är kanske bättre än någon sin. Charlotte Kalla och Stina Nilsson är superstjärnor som kan dekorera sina hus med OS-medaljer. Bakom dem finns Ebba Andersson, Anna Dyvik och andra talanger. Samtidigt upplever vi ett blekare herrlandslag än på mycket länge.

Pyeongchang var det sämsta OS-resultatet sedan Lillehammer 1994 och det första medaljlösa mästerskapet sedan VM i Ramsau 1999. Det har dessutom bara blivit fyra individuella blågula pallplatser i världscupen.

Vad har gått snett?   
Det diskuterar vi i lördagens Vinterstudio med bland andra Johanna Ojala, som då har med sig en liten åtgärdsplan, och förbundskaptenen Rikard Grip.

SVT:s expert Mathias Fredriksson sa redan innan säsongen att det ser problematiskt ut och att han inte väntade sig särskilt mycket av året säsong.

– Man har tappat en hel generation herrar som skulle vara på topp just nu, sa Fredriksson.

– Det är fortfarande en väldigt lång väg kvar och vi kommer kanske snart att sakna de här riktiga förebilderna. Det är en svårighet, säger Anders Blomquist om den svenska generationsväxlingen på herrsidan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer