Foto: TT

Vallafusk när svenska längdstjärnorna tävlade i Falun

Uppdaterad
Publicerad

I helgen tävlade flera svenska längdstjärnor i Falun.

Men nu skakas tävlingen på ett ovanligt sätt.

En rapport från tävlingens jurychef slår fast att det ska ha fuskats med vallan i tävlingen.

– Rapporten slår fast att det fanns rykten, och att ryktena blev bekräftade, säger det internationella skidförbundets längdchef Pierre Mignerey.

De OS-klara svenskarna Maja Dahlqvist, Jonna Sundling och William Poromaa var tre av åkarna som den senaste helgen tävlade i Skandinaviska Cupen i Falun.

Och det var alltså i dessa tävlingar det ska ha fuskats med vallan.

– Några har erkänt att de använde C8-produkter. Men varför de gjorde det och hur, det står det inte något om i rapporten, säger Pierre Mignerey till norska NRK, men vill inte säga vem eller vilka det är som ska ligga bakom fusket.

Inte förbjudet i tävlingsreglerna

C8-produkter är fluorbaserad valla, som numera är förbjudet att använda och sälja i EU/EES.

– Alla har skrivit på ett brev och sagt att de inte ska använda detta i Fis-tävlingar. Problemet är att det inte står något om användning av sådana fluor-produkter i tävlingsreglerna, och därmed är reglerna formellt sett inte brutna, säger Pierre Mignerey, och fortsätter:

– Den aktuella juryn kan på så sätt inte göra något med det. Men det är inte ett schysst uppträdande. Detta måste nu lyftas upp av Fis styrelse eller Fis egna disciplinnämnd, för att se om vi ska göra något.

KLIPP: Här tar Sundling säsongens första seger (7 januari)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.