Linn Svahn. Foto: Bildbyrån

Vändningen: Linn Svahns PCR-test negativt

Uppdaterad
Publicerad

Sent i kväll kom Linn Svahns PCR-test vilket visade sig vara negativt. Linn Svahn och övriga svenskar kan därmed andas ut och fortsätta Tour de Ski som har masstart under fredagen.

– Vi trodde och hoppades att PCR-testet skulle vara negativt och klockan 22.30 kom beskedet som gör oss både lättade men också extra laddade för i morgon, säger landslagschefen Anders Byström i ett pressmeddelande.

Det var efter gårdagens snabbtester som beskedet kom att Linn Svahn, som vann de två första etapperna, testat positivt för covid-19 men landslagsläkaren Per ”Pliggen” Andersson varnade direkt för att man inte skulle avskriva Svahn, som sattes i karantän, vilket även drabbade andra som varit i hennes närhet.

Tour de Ski

– Nu utreder vi om det kan vara ett falskt positivt svar, sade landslagsläkare Per ”Pliggen” Andersson innan kvällens sena besked blev känt.

Hela svenska laget riskerade att diskas

Som en följd av det första positiva beskedet riskerade hela det svenska laget att diskas, ett beslut som låg utanför internationella skidförbundets, Fis, kontroll utan var ett fall för bedömning av italienska hälsomyndigheter.

– Det är inte i händerna på Fis att avgöra utan det är de lokala myndigheterna som gör det. Vi står utanför den processen, sade längdchefen Pierre Mignerey.

Även de två positiva finländska testen har visat sig vara negativa.

Tour de Skis enda positiva covid-19-test kom i den inledande delen i Val Müstair, Schweiz, där två franska herrledare fick avbryta touren och åka hem i egna bilar medan resten av laget fortsatte till Toblach i Italien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tour de Ski

Mer i ämnet